Скандал в управляващата коалиция в Австрия заради расистко стихотворение

Австрийският канцлер Себастиан Курц осъди стихотворение, написана от член на по-малкия партньор в управляващата коалиция Партията на свободата на Австрия. В "градски плъхове" авторът се обявява против смесването на различни култури и прави сравнение между чужденците и гризачите. От опозицията припомниха, че подобни сравнения са били част от нацистката пропаганда в началото на 20 век.

Александър Детев
от Александър Детев
преди 10 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Скандал в управляващата коалиция в Австрия заради расистко стихотворение

Автор на текста е заместник-кметът на града Браунау ам Ин, родно място на Адолф Хитлер. Той е публикуван в местния вестник на Партията на свободата в града, който се намира в провинцията Горна Австрия.

Канцлерът Себастиан Курц настоя Партията на свободата на Австрия да се дистанцира от текста, а от опозицията в лицето на Социалдемократическата партия припомниха, че подобни сравнения между хора и плъхове са били нещо типично за нацистката пропаганда.

Заместник-градоначалникът Кристиан Шилхер впоследствие се извини за стихотворението, което носи подзаглавие "Гризач с канализационен произход", и заяви, че е искал "да провокира, но в никакъв случай да обижда" . Шилхер допълни, че съжалява, че не е отбелязал факта, че подобно сравнение е исторически натоварено.

Коалицията между Австрийската народна партия и Партията на свободата на Австрия е на власт от 2017 година. Това не е първият скандал, откакто крайнодесните се включиха в правителството. В началото на 2018-а стана ясно, че момчешкото сдружение, на което водачът на листата на Партията на свободата за регионалния парламент в провинцията Долна Австрия е бил заместник-председател, е публикувало сборник с песни с откровено антисемитски характер. Тогава той беше принуден да се оттегли от надпреварата.

Топ 24
Най-четени