НОВИНИ

Скандалната обществена поръчка за тунела "Железница" стартира другата седмица

Скандалната обществена поръчка за тунела "Железница" на АМ "Струма" ще бъде обявена отново другата седмица, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Александър Марков
от Александър Марков
15:14, 24.08.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Търгът за изграждането на най-дългия и скъп тунел у нас бе прекратен в началото на април, след като папка с оферта на един от участниците беше открадната от охранявана стая в АПИ. Другата седмица започва строителството и на участъка на магистралата от Благоевград до Крупник.

Държавата спря най-голямата строителна поръчка в пътния сектор - за тунела "Железница" от АМ "Струма", след като стана ясно, че външният експерт към Комисията, оценявала офертите в АПИ - Стефан Гайтанджиев, е изнесъл папка с една от офертите.

За да форсира поръчката, кабинетът я раздели, така че повече фирми да строят едновременно, и проектът да приключи за 2-3 години. "Железница" е най-дългият и скъп тунел у нас - 2 км. път за 250 млн. лв.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Доста се забавиха колегите от АПИ. Аз съответно ще санкционирам виновните за тази забава, но другата седмица стартираме и с обществената поръчка Железница. Раздели се обектът, както поехме ангажимент и както беше съгласувано с премиера, на 3 отсечки.

На 31-и август предстои първа копка на първите 6 км от участъка на "Струма" между Благоевград и Крупник, обяви Нанков. Работи се в срок и по трасето до Сандански.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Започваме от юг на север, другата седмица ще отидем на инспекция на 3.3 - лотът до Сандански. Там май месец 2019 г. ни е пусковият срок. Перфектно се справят строителите към момента. Дори предсрочно съм убеден, че ще приключим тези дейности и този участък.

Именно за да приключи в срок и АМ "Струма", през новия политически сезон мнозинството в парламента ще се опита да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за опазване на околната среда, които предвиждат обжалване на обществените поръчки за инфраструктурни проекти от национално значение пред една, а не пред две съдебни инстанции.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Президентът наложи вето, което дава възможност да се застраши проектът за магистрала "Струма", защото знаете, че в продължение на предстоящите 3-4 години, ако не бъдат усвоени и не бъде завършен целия този магистрален път, това означава, че страната ни трябва да върне около 1 млрд. лв. Нека да не си го причиняваме това.

Забавеният с години проект за скоростен път София - Калотина стартира също другата седмица, като за целта има осигурено финансиране от 20 млн. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Екплозия в центъра на Киев, има ранени
​Екплозия в центъра на Киев, има ранени
Овладяха пожара в склада в София
Овладяха пожара в склада в София