НОВИНИ

Скандалът "Фейсбук": Шефът на ЕП Антонио Таяни покани Марк Зукърбърг за отговор

Скандалът с Фейсбук се разраства. Директорът на британската компания Кеймбридж Аналитика е уволнен. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни покани създателят на Фейсбук - Марк Зукърбърг, да обясни има ли злоупотреба с лични данни и колко сериозна е тя. Зукърбърг е поканен да отговаря на въпроси и в американския Конгрес за това как ще защити потребителите си. Социалната мрежа продължава да регистрира значителни финансови загуби.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:22, 21.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Ролята на Кеймбридж Аналитика за победата на Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 е силно преувеличена. Данните, събирани с помощта на Фейсбук, не биха могли да повлияят на вота, категоирчен е създателят на приложението, в основата на шумния скандал за злоупотреба с лични данни - Александър Коган.

Александър Коган: "Честно, изумен съм от това, което се случва. Събитията от последната седмица за мен са тотален шок. Смятам, че съм използван за изкупителна жертва и от Фейсбук, и от Кеймбридж Аналитика. Мислехме, че правим нещо абсолютно нормално, от Кеймбридж Аналитика ни увериха, че всичко е законно."

Той е бил убеден, че събира информацията с научна цел, добави още, че не е имал представа, че с работата си за Кеймбридж Аналитика нарушава правила на Фейсбук. Той потвърди готовността си да учства в разлседването на случая.

Междувременно беше отстранен директорът на Кеймбридж Аналитика - Алекснадър Никс. След като бяха разпространени кадрите, на които се вижда как Никс казва, че неговата компания е изиграла решаваща роля за изборната победа на Тръмп.

"Направихме подробно проучване, уточнихме към кого ще насочим онлайн кампанията, както и тази по телевизията. Направихме цялата стратегия."

Според Никс записът е манипулативен. Вчера основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг получи покана да отговаря на въпроси на британски депутати. Днес премиерът Тереза Мей подкрепи разследването на случая, а покана да дава обяснения Зукърбърг получи и от председателя на ЕП.

Антонио Таяни, председател на ЕП: "Европейският парламент иска да знае цялата истина около Фейсбук. Искаме да разберем как данните са стигнали до тази голяма компания и как са били използвани да влияят на изборния процес. Европейският пазар е най-големият в света, 500 милиона души. Ето защо каня г-н Зукърбърг да обясни в парламента какво всъщност се е случило."

И Фейсбук, и Кеймбридж Аналитика отричат да са извършили нещо нередно. Междувременно социалната мрежа търпи не само огромни финансови загуби, но бележи и сериозен срив на доверие сред инвеститорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Кралев награди с почетни медали шампионките от Европейското отборно първенство по таекуондо WT
Министър Кралев награди с почетни медали шампионките от Европейското отборно първенство по таекуондо WT
Първо заседание на Парламентарната анкетна комисия за ЧЕЗ
Първо заседание на Парламентарната анкетна комисия за ЧЕЗ