НОВИНИ

Скандалът със замърсените с инсектицид яйца в Европа се разраства

Милиони яйца бяха изтеглени през последните дни от супермаркети в Холандия, Белгия и Германия, защото са замърсени с опасния за здравето инсектицид фипронил. Стотици птицеферми са затворени. И властите в тези държави, и от еврокомисията уверяват, че няма място за тревога. Скандалът, обаче, се разраства и в други държави в Западна Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:27, 05.08.2017
5002
Чете се за: 01:16 мин.
По света

В края на юли Холандската служба за безопасност на храните публикува списък на партиди с яйца, за които има съмнение, че са заразени фипронил - инсектицид, който може да предизвика дразнене, гадене и повръщане. При приемане на по-големи количества е възможно да се стигне и до увреждания на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

Холанoската служба посъветва гражданите да проверят кодовете на яйцата, които са купили и те ако фигурират в списъка, да не ги консумират. Големите вериги започнаха масово да изтеглят яйца от магазините си. Тръгнаха проверки и 138 птицеферми вече са затворени за неопределено време. Оказва се, че всички те са закупили от една и съща фирма препарат за борба срещу кръвните въшки, които са голяма напаст в птицепроизводството.

Бено Брюхинк, Холандска служба за безопасност на харните: Проверили сме около 180 фирми. 20 от тях са чисти и получиха зелена светлина. Намерихме фипронил в 147. В продукцията на една от тях съдържанието е много високо, в други опасно само за деца, а в трети дори по-ниско, но все пак съдържат фипронил и също са изтеглени от магазините.

Холандската фирма, която разпространява препарата, се оправдава, че го е закупила от белгийска фирма и не знае за съдържанието на фипронил в него. Разследване на фактурите и документите на двете фирми обаче показва, че веществото е упоменато, а за белгийската фирма със сигурност се знае, че купува фипронил от Румъния.

Междувременно скандалът се разраства и Германия също алармира за огромни количества яйца замърсени с инсектицида. Те обаче не са само внос от Холандия, но и собствено производство. Германски птицепроизводители очевидно също използват вредното вещество за дезинфекция. Притесненията са големи, защото според пециалисти обясняват, че фипронилът остава и след топлинна обработка. Това означава, че засегнати могат да бъдат и други продукти, съдържащи яйца, като теснените изделия например.

Кристиян Майер, министър на земеделието в Долна Саксония: Мисля, че все още не сме достигнали връхната точка на скандала. В момента имаме повече от 10 милиона заразени яйца, не можем да кажем, че нещата са под контрол. Все повече и повече предприятия в Германия се оказват засегнати. Съветът ми е много да внимавате с яйцата.

Швейцария и Швеция също обявиха, че изтеглят от магазините си съмнителни яйца. Холандските производители дори поискаха държавна помощ, защото 60 процента от продукцията им е предназначена за износ, а в момента никой не иска да купува холандски яйца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни музиканти излизат на сцената на Джаз фестивала в Банско
Световни музиканти излизат на сцената на Джаз фестивала в Банско
Хасан Рохани положи клетва като преизбран президент на Иран
Хасан Рохани положи клетва като преизбран президент на Иран