НОВИНИ

Скандалът Тръмп-Зеленски: Конгресът изиска документи от държавния секретар

Американският държавен секретар Майк Помпео получи нареждане от Конгреса да предаде документи, свързани с контактите между Белия дом и Украйна. Това е част от скандала Тръмп-Зеленски, по който е в ход разследване за отстраняване на президента Доналд Тръмп.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:51, 28.09.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Всичко тръгна от разкритие за негов телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски това лято. Твърди се, че Тръмп е притиснал Зеленски да осигури данни срещу демократа Джо Байдън, който е кандидат в американските президентски избори.

Процедурата по отстраняване от длъжност на Доналд Тръмп набира ход. Три комисии на американския Конгрес призоваха държавния секретар Майк Помпео да предостави документи за делата с Украйна.

Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите: Ще проведем изслушвания възможно най-скоро. Очакваме да бъдат изпратени още призовки идната седмица.

Възможно е да бъде повикан за изслушване и адвокатът на Тръмп Руди Джулиани. Републиканците в Конгреса настояват, че обвиненията срещу президента са напълно неоснователни.

Питър Кинг, конгресмен републиканец от Ню Йорк: Това е опит за преврат на хора от средите на разузнаването. В този разговор няма абсолютно нищо.

Специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър подаде оставка, след като името му излезе в скандала и го призоваха да свидетелства в Конгреса.

Тръмп категорично отрича твърденията, че в телефонния разговор през юли е настоял пред украинския президент Зеленски за разследване срещу сина на демократа Джо Байдън.

Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ: Ясно, че той няма да се спре пред нищо, за да се задържи на власт. Дори след 70 социологически анкети, които показват, че ще го победя. Не е чудно, че съм обект на вниманието му.

Нанси Пелоси, председателката на контролираната от демократите долна камара на Конгреса, обяви готовност за процедура по отстраняване от длъжност на президента в началото на седмицата. Както е известно, процедурата е сложна и рядко използвана. Тя надали ще има успех в Сената, където мнозинство имат републиканците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венеция забранява продажбата на евтини стоки на площад Сан Марко
Венеция забранява продажбата на евтини стоки на площад Сан Марко
Родители на протест срещу законодателни промени за защита на децата
Родители на протест срещу законодателни промени за защита на децата