COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Димитър Манолов: НОИ е участвал в разкриването на схемата в Силистра

В предаването "Още от деня" президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов представи още и схема за фалшиви трудови книжки. Дори и те да не са използвани за подаване на документи за пенсиониране или друг вид социална дейност, самото им печатане без да отговарят на държавните изисквания е нарушение.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:35, 13.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Хора от Националния осигурителен институт са участвали при разкриването на групата за фалшиви пенсии в Силистра. Това обяви в предаването "Още от деня" президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

На 9 март шестима души са привлечени като обвиняеми за участие в престъпна група и длъжностно присвояване. Сред тях са директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, началник на отдел „Отпускане на пенсии“ - Силистра, бивш служител на НОИ от София, както и семейство - майка, баща и син.

;

По думите на Манолов, който е и член на Надзорния съвет на НОИ - все още нищо по тази схема не е доказано. Той самият обаче призна, че е научил за друг вид фалшифициране на пенсионна информация. Предприятие в Казанлък е печатало фалшиви трудови книжки. Дори и да се окаже, че документите не са използвани за злоупотреба, самото им печатане и продажба е незаконно.

Манолов коментира и схемите по ТЕЛК. По думите му, не са виновни членовете на комисиите, а лекарските експертизи, на базата на които те се произнасят и именно това трябва да бъде решено като проблем.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започна с победа на двойки в Акапулко
Григор Димитров започна с победа на двойки в Акапулко
Осиновен в САЩ българин направи дарение за деца с увреждания в Русе
Осиновен в САЩ българин направи дарение за деца с увреждания в Русе