НОВИНИ

Схемите с ТЕЛК - Механизмът на работа с документи е основен фактор за корупция

МВР и прокуратурата реализираха съвместна акция срещу схемите за отпускане на инвалидни пенсии с решение на ТЕЛК, чрез които се източват милиони приходи от държавния бюджет. Оказа се, че в редица области у нас гражданите получават пенсии за общо заболяване без дори да са се явили на ТЕЛК, нито пък знаят каква е диагнозата, на чито база комисията е решила да им отпусне допълнителна помощ. Как вредните практики могат да се спрат - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментираха Минчо Коралски – директор на Агенцията за хора с увреждания и д-р Стойчо Кацаров – председател на Център за защита правата в здравеопазването.

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 23.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Минчо Коралски – директор на Агенцията за хора с увреждания: Механизмът, по който сега работи системата на ТЕЛК на практика позволява това нещо, защото се работи основно с документи. Разбира се, че ако някъде се сложи, че са ви измерили кръвно между 140 и 180 няма начин някой да не ви даде диагноза хипертония. Друг проблем е свързан и с организацията, която доскоро беше в ТЕЛК - там лекарите получаваха едни мизерни заплащания, нямаха право да работят на друго място.

Фактор за корупционните схеми е и забавянето на електронната система, която да свърже Здравната каса с комисиите ТЕЛК, допълни Коралски.

Според него, за оценяване на работоспособността има методика на Световната здравна организация, която трябва да се приложи у нас.

Д-р Стойчо Кацаров – председател на Център за защита правата в здравеопазването: Трябва да се промени самата концепция и начина за освидетелстване на лицата в проценти - няма абсолютно здрав и абсолютно болен човек. Още на това ниво трябва да бъде извършена промяна, ако искаме да имаме справедлив резултат и да се помогне на човека точно там, където има нужда.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
М. Манолова: Успехът за двойния стандарт при храните засяга 100 млн. европейци
М. Манолова: Успехът за двойния стандарт при храните засяга 100 млн. европейци
Милен Михов, ВМРО: Проблемите в Обединени патриоти идват от личностни амбиции
Милен Михов, ВМРО: Проблемите в Обединени патриоти идват от личностни амбиции