Ще започнат ли Северна Македония и Албания преговори за присъединяване към ЕС? Отговорът се очаква от срещата на върха на съюза, която започва утре в Брюксел. Външните министри вчера не постигнаха консенсус. След германско-френската среща в Тулуза днес стана ясно, че канцлерът Меркел не е убедила президента Макрон да се откаже от съпротивата си, но разговорите ще продължат утре. От Брюксел премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че при отрицателно решение, правителството му ще падне и призова Европа да не лишава страната му от заслуженото.

Зоран Заев направи серия от изказвания, в които цветисто предупреди, че ако не получи зелена светлина за преговори за членство в ЕС, правителството му ще е мъртво. Защото ще загуби мнозинството си в парламента в Скопие. Без мотивация и помощ от Европа не знам как ще продължим в тази насока в бъдещето, каза още Заев, след пристигането си в Брюксел тази вечер.

Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Уважаеми лидери на ЕС, недейте да гасите блестящите звезди, към които се стремим! Недейте да се превръщате в препятствие за нас! Бъдете наши герои!

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова евролидерите да изпълнят ангажимента си към Северна Македония и Албания.

Френският президент Еманюел Макрон обаче остава непреклонен засега:

Еманюел Макрон, президент на Франция: Искам да изпратя положителен сигнал към тези лидери, но сериозно погледнато трябва да им кажа: този път ние имаме нужда от повече време, за да направим нещата както трябва.

От Брюксел Зоран Заев още веднъж благодари за подкрепата на България за начало на преговори със Северна Македония:

Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Досега се разбрахме за 5-6 исторически личности, 4 исторически глави са решени. Продължаваме напред и вярвам, че ще намерим решения и за оставащите въпроси. Досега успяхме да решим по-големите неща - със сигурност и за останалото ще се разберем. Ние сме големи приятели и това приятелство трябва да продължи. Няма как иначе.

Изпълнението на договора със Северна Македония днес коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов:

Красимир Каракачанов, вицепремиер: - Има ли шанс проблемът с Гоце Делчев да бъде преодолян? - Като няма, ще си седят в антрето и ще чакат. Нали се сещате, че никога няма да ес съглася на компромис с българската история в името на това да ходят скопските политици да ми се кипрят в Брюксел и да ми се правят на европейски политици.

Личността на Гоце Делчев е една от темите на поредното заседание на съвместната историческа комисия - този път в Охрид.