НОВИНИ

Скъпоструващи лекарства за милиони са продавани нелегално в Западна Европа

Злоупотреби с животоспасяващи лекарства за онкоболни и деца разкриха от ГДБОП и прокуратурата. В схемата са замесени аптеки, както и лекари. На този етап от държавното обвинение не обявяват имената на фирмите, замесени в скандала. Оттам не коментират и дали в кръга на обвиняемите ще попаднат депутати и шефове на болници.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Оператор: Христо Златков
20:01, 02.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Акцията стана повод за спешна среща на премиера Борисов с министрите Горанов, Ананиев, Радев, и шефове на службите.

Медикаментите, заплатени от Здравната каса, са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения. За целта са използвани така наречените изкупвачи на лекарства. След това се събирали в склад за окрупняване, където се преопаковали за продажба в Западна Европа. Групата също така е осъществявала и паралелен внос от други държави.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Тези лекарства, които се реекспортират в Западна Европа се продават на четири пъти по-висока цена. Става въпрос за източване бюджета на НЗОК за стотици милиони лева.

От държавното обвинение заявиха, че става въпрос основно за животоспасяващи и животоподдържащи лекарства за онкоболни и деца. Предстои Изпълнителната агенция по лекарствата да състави актове за близо половин милион лева.

Иван Гешев, ръководител на специализираната прокуратура: В резултат на осъществената престъпна дейност се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства.
Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Няма как тези лекарства да се окажат на черния пазар без участието на аптеки и лекари. Станаха ясни моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Не е единствената тази схема за злоупотреба с лекарства, има още доста схеми. В следващите месеци ще видите какви ще са нашите последващи действия.

По време на акцията са претърсени над 60 адреса. 20 души за разпитани, а 7 от тях са задържани за 24 часа по подозрение, че са организатори на престъпната схема. Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Сигналът е получен преди половин година. В хода на разследването са използвани СРС-та. От държавното обвинение заявиха, че кръгът на обвиняемите ще нарасне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ситуацията след обилните валежи у нас се нормализира
Ситуацията след обилните валежи у нас се нормализира
Нивата на повечето водоеми в София са се повишили значително​
Нивата на повечето водоеми в София са се повишили значително​