НОВИНИ

Съкровище от XIV в. откриха археолози в крепостта Калиакра

Рано сутринта на 17 август 2018 г. в крепостта Калиакра археолози откриват малко глинено гърне. То съдържа 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато. Гърнето е било скрито под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в.

bnt avatar logo
от БТА
13:51, 22.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Съкровището е открито при редовните археологически разкопки, които се осъществяват от 15 години в крепостта Калиакра.

През 2018 г. те се финансират от Министерството на културата, община Каварна и НИМ, чийто директор доц. д-р Бони Петрунова е ръководител на екипа. Участват археолози от НИМ, НАИМ, дипломанти на Пловдивския и Софийския университет, студенти от НБУ и Шуменския университет.

;

Монетите в съкровището - османски и български, са изключително ценни. Акчетата (сребърни монети от времето на Османската империя) са около 60 на сто, основно на султан Баязид Йълдъръм (1389 - 1402), и малка част на неговия предшественик Мурад Първи (1362 - 1389).

;

Скъпоценностите са били укрити в края на XIV в., по време на някое от нападенията над столицата на Добруджанското деспотство. Едно от тях е описано в хроника, в която е отбелязано, че през 1399 г. татарите от ордата на Актав нападат Варна и други градове по Северното Черноморие.

През 1401 г. татарите на Актав, известен като Добруджанския татар, били разгромени и разселени в различни селища като Провадия, Русокастро и други. Възможно е някой от техните военачалници да е събрал откритото на Калиакра съкровище - заграбил е ценностите е от различни хора и места и ги е скрил под пода на къщата си малко преди тя да бъде опожарена. Сградата е построена върху руините на антични постройки и около нея се откриват богати погребения от XIV в., отбелязват от НИМ.

;
доц. д-р Бони Петрунова, ръководител на разкопките: Предполагахме, че това е едни великолепен голям град и до края столица на Добруджанското деспотство, а сега тези богати обеци и пръстени го потвърждават категорично. Когато се съобщава за татарските нашествия в края на 14 век се споменава Варна, която е превзета от татарите, не се споменава Калиакра, а ето ние знаем сега, че и Калиакра е станала жертва но това нападение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 6,3 край бреговете на щата Орегон
Земетресение с магнитуд 6,3 край бреговете на щата Орегон
Актуализираха състава на Обществения съвет към Център Фонд за лечение на деца
Актуализираха състава на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца"