НОВИНИ

Крадци на гориво пробиха нефтопровод в община Септември

Крадци на гориво пробиха магистралния нефтопровод от Бургас за София близо до пазарджишкото село Горно вършило край магистрала "Тракия". Сигналът за пробития тръбопровод е бил подаден малко след 20 ч. снощи на телефон 112.

bnt avatar logo
от Елена Ламбрева
17:17, 12.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На мястото на пробива на тръбопровода, по който тече дизелово гориво, незабавно са били изпратени екипи на пожарната, полицията, охраната на нефтопровода и експерти. Налягането в тръбата веднага е било спряно.

Марин Рачев - кмет на община Септември: Явно е точено системно оттук, защото се вижда, че са направени приспособления, с които да се разпробие тръбата, спирателен кран с малки маркучи. Може би с цел да не пада налягането и по този начин по дълго време да си крадат определени субекти нафта.

Нефтопроводът е пробит най-вероятно с ръчна дрелка. Крадците предварително са подготвили терена, който е сравнително закътан и до него се стига по черен път. Бързо са успели да напълнят тубите с гориво и са избягали. По думите на пожарникарите дизеловото гориво е хвърчало като гейзер с височина близо 15 м.

Марин Рачев - кмет на община Септември: Но вие виждате тука буквално на 50-100 метра отдолу минава магистралата и при един сериозен теч кой знае какво бедствие можеше да стане на място.

На мястото на кражбата всички дървета са били напоени с нафта.

инж. Явор Митев, директор "Строителство" към община Септември: Както виждате там в радиус от 30 метра дърветата са обляти с нафта. Това всичко ще изгори с течение на времето.

Не е ясно какво е количеството на източената и изтекла от пробития отвор нафта. Тепърва предстои да се изчислят загубите на нефтената компания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастен мъж от Тръстеник изчезна без следа
Възрастен мъж от Тръстеник изчезна без следа
Решават дали да удължат мярката на задържаните за стрелбата в Пловдив
Решават дали да удължат мярката на задържаните за стрелбата в Пловдив