НОВИНИ

Скулптори ще разкажат ледена приказка на фестивал в Русе

Скулптори от осем държави ще ваят ледени фигури на фестивал в Русе. Темата е "Ледена приказка" с мотиви от "Замръзналото кралство", съобщи директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова.

bnt avatar logo
от БТА
15:56, 18.12.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още
скулптори разкажат ледена приказка фестивал русе

"За трета поредна година ще направим страхотно шоу в Русе. За първи път на Балканите и в България леден фестивал ще бъде на закрито - в помещение с площ от 144 кв. м и с леден генератор, за да може фигурите да се запазят дълго време", каза кметът на града Пламен Стоилов.

Участниците са Дейвид Ангерон от Белгия, Фергюс Мълвани от Ирландия, Найл Магий от Холандия, Ференц Моностори от Унгария, Натали Чистякова от Франция, русенецът Даниел Кънчев, Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна.

За "Русе Айс фест" организаторите са осигурили 130 ледени блока с общо тегло 20 тона.
Скулпторите ще работят от днес, като за публиката фестивалът ще отвори врати на 21 декември, когато ще бъде награждаването на победителите, съпътствано с огнено шоу и с концерт на квартет "Белканто".

Натали Чистякова заяви, че творбата й ще се казва "Виелица", Фергюс Мълвани ще пресъздаде чрез леда светлината и лекотата, Найл Магий ще изработи ледена ДНК-верига, Ференц Моностори ще се представи с човешко тяло, плаващо в лед, Даниел Кънчев ще извая ледена кралица, а Дейвид Ангерон обясни, че обича да импровизира и ще запази засега в тайна своята скулптура.

Руслан Коровков и Ирина Тафлевская, които са куратори на фестивала, ще сътворят заедно принцеса Елза и част от замъка. Двамата ще изработят леден бар и леден трон, на който всеки желаещ ще може да се снима.
Програмата на фестивала предвижда организиране на работилница, където децата ще рисуват на лед и ще изработват ледени бижута. "Русе Айс фест" ще продължи до 15 февруари идната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В товарен автомобил са открити 29 чужденци
В товарен автомобил са открити 29 чужденци
Няма случаи на посегателства в Хитрино
Няма случаи на посегателства в Хитрино