НОВИНИ

Славчо Велков: Ще мине още дълго време, за да бъде сломена "Ислямска държава"

"Ислямска държава не е една обикновена терористична организация. Тя наистина нoсеше белeзите на държава, но ще мине още много дълго време преди тя да бъде сломена. Това, което наблюдаваме сега на територията на Ирак, казваме, че тя търпи загуби във военно отношение. На територията й вече започна разслояване на организацията, борба за надмощие между отделни лидери, което е признак на разпадане на организацията на още по-крайни групи.Това коментира в "Още от деня" Славчо Велков, депутат от "БСП за България" и експерт по национална сигурност и антитероризъм.

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 14.07.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Той коментира още, че същото се отнася и за територията на Сирия.

Славчо Велков, депутат от "БСП за България" и експерт по национална сигурност и антитероризъм: Там предстои битка за столицата Рака, но не това е най-важното. Тя може да бъде победена като въоръжена сила, но е изключително късно да бъде победена като идеология и то в Европа най-вече.

По повод днешния национален празник на Франция и годишнината от атентата в Ница Велков каза, че няма да чакаме дълго време да бъдем свидетели на актове, които ще бъдат отмъщение за онова, което се случва там, включително и в близките дни.

Славчо Велков: Те няма да чакат дълго време и това е проблемът на Европа, че тези хора не принадлежат към организацията, те се мотивират от идеите ѝ, дори вчера имаше призив за Балканите, призив за убиване и терористични актове, конкретно в Босна и Херцеговина.


;

Депутатът от БСП каза още, че вече говорим за един сравнително нов тероризъм, децентрализиран, градски тероризъм, който олицетворява терора на вълците единаци и тепърва Европа ще бъде изправена пред техните предизвикателства.

Славчо Велков: За съжаление при Мосул надделяха някои етнически, религиозни противопоставяния. Не толкова за Ирак, но в Сирия, където в момента воюват представители на 83 страни и различни националности, някои от които са изключително радикализирани, няма вакуум във всеки радикализиран регион. Ще бъдем свидетели в следващите няколко години на подобно противопоставяне в региона.

В студиото на БНТ Славчо Велков коментира, че по-големият проблем са онези, които останат живи и се върнат в Европа, от къде ще минават, какво ще правят. За съжаление един от пътищата им е Балканският път. Предстои ни сериозно предизвикателство. Той изрази мнение, че не бива да залагаме само на някаква преграда. "Тя има задача повече да отбранява,отколкото да спира." , бяха думите му.

Славчо Велков: МВР не е единствената структура, която би трябвало да гарантира сигурността на европредседателството. От това, което наблюдаваме, бих казал, че сигурността все още не е изведена приоритетно, а това е един изключително важен проблем и с него трябва да се започне. Първото нещо е сигурност, второто и третото. Който си купува евтина сигурност, си купува ядове. Ако не се обединим, ще имаме проблеми.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Негово превъзходителство Гьокче за живота в Турция година след преврата
Негово превъзходителство Гьокче за живота в Турция година след преврата
В село Овчарци напояват градините си с планинска вода
В село Овчарци напояват градините си с планинска вода