НОВИНИ

След 10 години - тръгна делото за трагедията на столичната улица "Алабин"

След 10 години Софийският градски съд даде ход на делото за трагедията на столичната улица "Алабин", при която рухнала сграда уби две млади жени - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Подсъдимите по делото са четирима. Единият е обявен за издирване.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:24, 11.10.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Фаталната дата е 19 септември 2006 г. Тогава сградата рухна, след като по нея в продължение на няколко седмици бяха правени ремонтни дейности. Отговорник на бригадата, която е работила на терен, е бил Манчо Антонов. Основният въпрос по делото е дали работниците са били накарани да бутат стени, които да отслабят конструкцията. Преди девет години свидетел по делото потвърди тази теза, но след това се отрече от показанията си.

Днес в съдебната зала се явиха трима от четиримата обвиняеми. Единствен обяснения даде архитект Николай Симеонов, който твърди, че сградата на ул. "Алабин" никога не е била строителна площадка и не са сключвани договори за бутане на носещи стени. Фирмата на Манчо Антонов била наета само за почистване - тоест демонтаж на леки преградни стени и сваляне на мазилки от стени и тавани.

Според защитата става дума за сграда, която е била занемарена и изоставена, а вината трябва да се търси при институциите, които са довели сградата до това състояние. Както става ясно именно подсъдимият Манчо Антонов най-добре знае истината затова какво точно са правили работниците и каква е причината за инцидента. От 2013 г. този човек не е в България и ще бъде съден задочно. От прокуратурата заявиха днес, че не знаят към този момент къде точно се намира той. Последната информация е, че Манчо живее във Франция. У нас той е обявен за издирване.

Милко Момчев, прокурор в Софийска градска прокуратура: За да има задочна процедура по привличане на едно лице като обвиняем, има определена процедура по НК. Едно от изискванията е той да е обявен за местно и общонационално издирване. Обявен е. За да се издаде европейска заповед за арест, трябва да се знае адресът му. Първо не знаем дали е във Франция, или не. Нямаме оперативно-издирвателни правомощия да го установяваме къде е. Това е работа на полицията.

По делото са събрани 40 тома доказателства. Предстои съдът да разпита 47 свидетели и 10 вещи лица. По всичко личи, че предстои дълга съдебна битка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е причината за напукването на блока в столичния квартал Сердика?
Каква е причината за напукването на блока в столичния квартал "Сердика"?
Браян Адамс представя фотографска изложба в София
Браян Адамс представя фотографска изложба в София