"Саграда Фамилия" в Барселона - един от най-известните туристически обекти в Испания, който незаконно се строи повече от век, най-накрая получи разрешение за строеж. Впечатляващата недовършена църква, която се посещава от повече от 4 млн. души годишно, е плод на въображението на испанския архитект Антони Гауди.

Строителството на екстравагантната сграда започва през 1882 г. и от нея е готова само една четвърт, когато Гауди умира през 1926 г., блъснат от трамвай.

През 2016 г. испанските власти признават, че базиликата никога не е имала разрешение за строеж, което означава, че е работила нелегално повече от век. Миналата година беше постигнато споразумение с градските власти на Барселона, че операторите на "Саграда Фамилия" ще платят 36 милиона евро през следващите 10 години, като приходите ще се използват за подобряване на близките квартали и обществения транспорт в района.

В изявление, публикувано на уебсайта на "Саграда Фамилия" се казва, че Градският съвет на Барселона след 137 години е дал заветното разрешение за завършване на строителството. Лицензът ще струва 4,6 млн. евро, става ясно от изявлението.

Катедралата "Саграда Фамилия" ще плати $41 млн. за строителство без разрешение

Катедралата "Саграда Фамилия" ще плати $41 млн. за строителство без разрешение

Управата на световноизвестната катедрала "Саграда Фамилия" ще трябва да изплати на градските власти в Барселона 41 милиона долара за строителство без...