COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

След близо 20 години: Отвориха отново пещерата „Добростански бисер"

Над 800 души са посетили пещерата „Добростански бисер" от началото на май. Достъпът до нея бе невъзможен няколко години заради лошото състояние, в което се намираше. След продължителни ремонтни дейности по проект на екоминистерството, сега всичко е обновено и обектът вече е изключително популярен сред любителите на подземния свят.

от Златка Далчева
12:51, 02.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Животът

Пещерата „Добростански бисер" е открита през 70-те години на миналия век. Близо 20 години обектът е затворен, защото е бил разграбен и разбит. От 1 май тази година, след обновяването ѝ, пещерата е отворена за посещения.

Крум Сираков, спелеог: Не е голяма - между половин и един декар, но е красива, има всички форми на подземния карст. Имало е преди време пещерни бисери, вече ги няма, за съжаление, понеже някой си ги е занесъл вкъщи.

Обектът ще остане отворен само през лятото, защото в него зимува малка колония прилепи.

Ивайло Мирчев, експерт в ОП "Туризъм", Асеновград: До октомври месец пещерата ще работи, това са едни активни шест-седем месеца, в които туристите могат да посещават това място, което е пригодено с ток, стълби, парапети и всичко нужно за безопасно прекарване в нея.

Районът над Асеновград е изключително богат на карстови пещери, но единствено „Добростански бисер" е пригодена за посещения.

Крум Сираков, спелеолог: Всички останали са пропасти и опитът за проникване е сигурна смърт и не го препоръчвам на никого.

Освен пещерата, едно от най-любопитните места в района традиционно продължава да е Асенова крепост. За тази година близо 65 000 лева приходи реализира община Асеновград от туристически посещения на двете забележителности.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов административен ръководител на Районната прокуратура във Варна
Нов административен ръководител на Районната прокуратура във Варна
Морето изяде част от плажа на Св. св. Константин и Елена
Морето "изяде" част от плажа на Св. св. Константин и Елена