​След 46 години документалният филм за Арета Франклин излиза на екран

46 години след заснемането документалният концертен филм за Арета Франклин "Amazin Grace" по едноименното парче на Кралицата на соул музиката най-после ще излезе на екран, предава Асошиейтед прес.

от БТА
преди 1 година
Чете се за: 00:49 мин.
Животът
​След 46 години документалният филм за Арета Франклин излиза на екран

Агенцията отбелязва, че съдбата на кинолентата е една от най-дългите и мъчителни саги в историята на кинодокументалистиката. Премиерата на филма е предвидена за 12 ноември на Фестивала на документалното кино в Ню Йорк. По голямата част от документалната лента е била заснета от Сидни Полак. Тя е увековечила изпълненията на Франклин в Баптистката църква в предградието Уотс на Лос Анджелис през януари 1972 година.

Музиката от двата гастрола излезе в двоен концертен албум на соул певицата през 1972 година. Но лентовият материал от филма на Полак бил невъзможен за монтиране поради факта, че режисьорът не могъл да синхронизира звука. След като закупил авторските права от Полак през 2007 година, продуцентът Алън Елиът сформирал цял екип, за да работят над лентата и тя да придобие окончателен вид.

През 2011 година Арета даде на съд Елиът, след като разбра за плановете му да пусне на екран филма без нейно разрешение. "Anazing Grace" без малко да бъде прожектиран през 2015 година, но беше изтеглен в последния момент от кинофестивалите в Торонто и Телюрайд. Това стана по настояване на адвокатите на Арета Франклин, които изтъкнаха обстоятелството, че прожекцията би била равносилна на повторението на цял един концерт на соул примата и това не трябва да става, без нейното съгласие.

Франклин почина през август тази година, а Полак - през 2008-а. Сега наследниците на певица се съгласиха с прожекцията, като изтъкнаха, че лентата е представлява важен момент от нейното творческо развитие.

Топ 24
Най-четени