COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

След африканската чума по свинете заселват пробно първата ферма в русенско

В русенско започна възстановяването на свинекомплексите, засегнати от африканската чума по свинете. Промишлената ферма в село Голямо Враново е първата, в която вече са доставени 500 прасета, след като тук бяха унищожени 35 хиляди животни заради заразата. Производството ще може да започне отново след два месеца и половина, ако не бъде установен нов случай на чума.

от Даниела Василева
19:33, 26.11.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Всички свинекомплекси в русенски регион са приключили с окончателната дезинфекция на помещенията си. В Голямо Враново вече са доставили и първите 500 животни - т.нар. „пробници“, с които да се установи каква е средата, според европейската директива.

Д-р Николай Ненов, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Русе: На 45 ден се вземат проби от тези животни. Ако са отрицателни, това означава, че вирусът е унищожен по време на дезинфекциите, които са направени. След което тези животни трябва да престоят задължително още 60 дни, без да напускат обекта, и оттам нататък вече поетапно може да бъде населено с животни.

Притеснително е обаче, че вирусът продължава да циркулира в региона – преди 5 дни е установен нов случай на африканска чума на диво прасе.

Д-р Георги Дяков – директор на ОДБХ – Русе: Докато го има този вирус в околната среда, всеки един – ловец ли ще бъде, гъбар ли, който пребивава в гората и не спази тези минимални хигиенни изисквания, които да предпазят стопанствата от навлизане на заболяването, може да пренесе инфекцията.

Болестта продължава да се разпространява и в съседна Румъния. От миналата година насам само в окръг Гюргево са установени 269 огнища. В 116 от тях до края на ноември се чака да изтече 45-дневният период след окончателната дезинфекция, за да се вземат нови проби за наличие на вируса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разраства се епидемията от коронавирус
Разраства се епидемията от коронавирус
Слънчево време днес
Слънчево време днес