В Индонезия продължават да се борят с последствията от унищожителното цунами. Броят на жертвите достигна близо 430, 1500 са ранени, най-малко 200 души се водят в неизвестност.

Стотици домове, хотели и административни сгради са напълно сринати, след унищожителното цунами. Вълната нанася щети на 20 метра навътре в сушата. Индонезийските власти съобщават, че ще въведат нова предупредителна система за цунами, след като сегашната не е била ефективна и хората не са имали време да се евакуират преди вълната да ги залее.

- Първо спря токът. По нищо не личеше, че се задава цунами. Времето беше хубаво, нямаше и вълни. Изведнъж дотича едно малко момченце, което ни каза, че вулканът е изригнал. Качихме се в колата и се опитахме да избягаме, но след минути огромна вълна ни заля. Едвам се спасихме. А сега нямаме нищо - нито дом, нито къде да се върнем на работа.

Евакуирани са най-малко 16 хиляди души. Продължават и операциите по издирване на оцелели. Днес в Индонезия отбелязват 14-та годишнина от най-смъртоносното цунами в историята на страната, когато навръх Коледа през 2004-а година загинаха 226 хиляди души.

© БТА
Над 400 станаха жертвите на цунамито в Индонезия

Над 400 станаха жертвите на цунамито в Индонезия

До 429 души нарасна броят на загиналите от цунамито в Индонезия, предаде китайската агенция Синхуа, позовавайки се на индонезийската агенция за предот...