НОВИНИ

След ударите в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че Вашингтон е готов за нови удари, ако сирийската власт отново извърши химическа атака. „Сирия ще плати цена, ако отново използва химическо оръжие, предупреди днес“ и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от Ройтерс.Съветът за сигурност на ООН отхвърли предложението на Москва за проекторезолюция, която осъжда операцията на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Франция внесе в Съвета нов документ, който предлага нов механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие.Дебатите по него започват утре.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:37, 15.04.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

По думите му това място е принадлежало на науката, а дейността е била свързана предимно с фармацевтичната промишленост. След вчерашната интервенция политолози и анализатори се обединиха около мнението, че във военен план конфликтът няма да ескалира, но ще се засили реториката.

Саркис Касарджиан, анализатор: Ако приемем, че този удар беше просто едно шоу, означава, че това което предстои е политическа преса, повече говорене. Но не мисля, че ще има отговор с военни средства.
;

Мнозина смятат, че моментът за удар е точно подбран - преди доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия за предполагаемата атака в Дума от 7 април. Експерти на организацията вече работят на терен, но не са готови със заключенията си.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН вчера отхвърли руската проекторезолюция, призоваваща за осъждане на „агресията“ на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия. Часове по-късно, по френска инициатива, беше внесен нов документ. Той предвижда създаването на нов механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие. За първи път в Съвета ще се коментира текст, обединяващ химически, хуманитарен и политически аспект на уреждането на седемгодишния конфликт.

;

Саид, който е работел в изследователския център край Дамаск казва, че част от сърцето му е сред тези руини. Категоричен е, че тук никога не са се разработвали, произвеждали или съхранявали химически оръжия.

Саид Саид, служител в разрушения изследователски център: Това изобщо не е вярно! От Организацията за забрана на химическите оръжия бяха тук и заключението им беше, че не се извършва нищо нередно!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли къде да играят децата с увреждания
Има ли къде да играят децата с увреждания
Продължава разследването за катастрофата с автобус на АМ „Тракия“
Продължава разследването за катастрофата с автобус на АМ „Тракия“