НОВИНИ

След бомбените ​нападения срещу три църкви в Индонезия

Най-малко деветима думи са убити, а 40 ранени днес при бомбени нападения срещу три църкви в индонезийския пристанищен град Сурабая, съобщи ДПА. Индонезийското разузнаване каза, че атаките вероятно са дело на свързаната с "Ислямска държава" организация Джемаат Аншарут Даулах. Тя е планирала да нападне на 11 май полицейски участъци, но тъй като полицията е научила и е била готова да реагира, ислямистите са избрали други цели, каза пред местна телевизия говорител на Националната разузнавателна агенция. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаките.

bnt avatar logo
от БТА
10:24, 13.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Аман Абдурахман, предполагаемият водач на групировката, е подсъдим за нападение през 2016 г. в Джакарта, при което бяха убити осем души, включително четирима ислямистки бойци. Не е изключено атентатите да са свързани със затворнически бунт, избухнали неотдавна в строго охранявания затвор в градчето Депок, където се държат заподозрени в тероризъм, предаде ТАСС, цитирайки говорителя на разузнаването.

Първият взрив е отекнал в католическата църква "Санта Мария", последвали са експлозии в църква на петдесетници и в протестантска църква. Атаките са били извършени от камикадзета с мотоциклети и автомобили. В една от църквите е била обезвредена заложена в кола бомба. Сурабая е вторият по големина индонезийски град.

Индонезия е страната с най-многочислено мюсюлманско население в света и от 2000-та година е разтърсвана от атентати, отбелязва ДПА. Християните, много от които са от китайското малцинство, са около 9 на сто от населението на Индонезия, което е 260 милиона.

Сред атентатите на остров Бали през 2002 г., взели 202 жертви, Индонезия предприе продължителна кампания срещу екстремистите. Днешните нападения са най-тежките след атаките срещу църкви, извършени на Бъдни вечер през 2000 г., когато загинаха 15 души, а близо сто бяха ранени, припомня Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дипломатически совалки за спасяването на Иранската ядрена програма
Дипломатически совалки за спасяването на Иранската ядрена програма
Извършителят на атаката в Париж бил роден в Чечения
Извършителят на атаката в Париж бил роден в Чечения