НОВИНИ

След бойкот от опозицията: НС не събра кворум за отмяна на машинното гласуване

Провал на заседанието на парламента, на което депутатите трябваше да гласуват на първо четене предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. БСП и ДПС не се регистрираха в залата. Вижте повече подробности от Надежда Василева, която проследи работата на депутатите днес.

Надежда Василева
от Надежда Василева Вера Александрова
20:16, 12.07.2019
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Пълна пленарна зала в 9 ч сутринта, с депутати от целия политически спектър. 3 опита за регистрация, опозиционен бойкот и провал на кворума.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: БСП и ДПС не се регистрират, макар че са в зала. Колеги, днес НС няма да заседава, нямаме кворум.

От ляво потвърдиха, че са против предложената промяна в Изборния кодекс.

Корнелия Нинова - председател на БСП: БСП последователно и твърдо сме за машинното гласуване, смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите.

Управляващите атакуваха опозицията, че действа по същия начин, както преди евровота.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Нямат въображение, да измислят нещо ново. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера.

Валери Симеонов - НФСБ, ОП: Не им препоръчвам да влизат в същия режим, в същата спирала на падението, в която бяха влезли последните няколко месеца. Видяхте, че не е здравословно едно такова поведение, а този път няма да им се размине.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Те работят на инат, не приемат аргументи на опозицията и на гражданското общество, решили са, изглежда са притеснени за местните избори и по всякакъв начин да торпилират честния вот на местните избори.
Даниела Дариткова -председател на ПГ на ГЕРБ: Саботирането на дейността на парламента не носи позитив на нито една отговорна политическа партия.

ГЕРБ и Патриотите са убедени, че ще успеят да отхвърлят машинното гласуване. Парламентарният шеф пък свиква извънредно заседание на депутатите за вторник.

Цвета Караянчева - председател на НС: - Смятате ли, че този бойкот ще продължи? - Обидно е, че днес когато честваме 28 години от приемането на новата конституция от 7-мото ВНС се случва този срамен акт. Моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа, за да осигуряваме наистина добра законодателна дейност.

Рано сутринта пред парламента се събраха протестиращи срещу искането за отмяна на машинния вот.

;

От БСП дадоха ясен знак, че засега ще бойкотират само заседанията, на които се обсъждат промените в Изборния кодекс.

От ДПС не разкриха какви са намеренията им за следващите заседания, но са категорични, че не подкрепят отмяната на машинното гласуване.

Правителството абдикира от своята отговорност да гарантира честни и прозрачни избори, е оценката на Централния съвет на ДПС. Според тях има опит машинното гласуване да бъде компрометирано.

Недоволни са, че управляващите променят изборните правила в последния момент и необосновано предлагат отлагане на машинния вот, вместо да се купят машини и да се осигури тяхното съхранение и работа.

Мустафа Карадайъ- председател на ДПС: От ДПС не само сме за машинното гласуване,ние сме и за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това ще елиминира субективния фактор при отчитането на гласовете. Ще пресече всеки опит за манипулиране на изборните резултати и ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес.

Според ръководството на ДПС липсват реформи в страната, демокрацията и стабилността са заплашени, а провалът на сегашното управлеине е неизбежен.

Мустафа Карадайъ- председател на ДПС: Популистко-националистическото управление в страната е пълен провал и основната отговорност за това носи ГЕРБ.

Целта на ДПС за предстоящите избори е да запазят и разширят участието си в местната власт.

Мустафа Карадайъ- председател на ДПС : За нас е важно с местната власт и с управлението на страната да бъдат ангажирани политици и политически партии с доказана привързаност към европейските ценности и демокрацията.

Централният съвет е одобрил и критерии за кандидатите на ДПС за местната власт.

Развръзката за машинното гласуване се очаква във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат повече кормуване и по-малко теория за младите шофьори
Предлагат повече кормуване и по-малко теория за младите шофьори
Халкидики се възстановява след бурята, няма отлив на български туристи
Халкидики се възстановява след бурята, няма отлив на български туристи