НОВИНИ

След еуфорията в Рио

След като отмине магията на спорта, следва изтрезняване и на дневен ред идват тежките проблемите на кризата.

bnt avatar logo
от Мария Димитрова БТА
10:31, 22.08.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света
еуфорията рио

След като Олимпийските игри в Рио де Жанейро приключиха, бразилските политици ще започнат тази седмица последната фаза от процедурата по импийчмънт на президентката Дилма Русеф, която може окончателно да бъде заменена от временно изпълняващия длъжността Мишел Темер. Събуждането след Олимпиадата може да бъде болезнено, смятат ексерти.

Изпразнен от туристи, Рио де Жанейро отново ще заговори за корупционния скандал с "Петробраз", за ситуацията около Русеф, за икономическата криза.


Някои медии правят плашещ паралел с Гърция, която бе домакин на игрите през 2004 г. и фалира през 2010 г., пише френско издание.

След купона и милиардите, похарчени от Бразилия за да покаже, че заслужава мястото си сред големите демокрации, идва изтрезняването. Празничната атмосфера и туризмът си отиват, остават старите проблеми, се казва в статия във в. "Гардиън".

Връщането към рутината на политическата и икономическа криза е махмурлукът, който трябва да изтърпят бразилците след олимпийския празник, пише в. "А Бе Се". Според 62 процента от бразилците Олимпиадата ще донесе повече вреди на Бразилия, отколкото ползи, а 57 процента смятат, че все пак тя ще подобри националния имидж в чужбина, пише испанското издание, като се позовава на проучване на Бразилския институт за обществено мнение и статистика.

Като оставим обаче критиките настрана, игрите в Рио промениха много този 6-милионен град, който сега може да се похвали с ремонтирано пристанище, нова линия на метрото и още няколко малки и големи общински проекти, пише в. "Ню Йорк таймс".

За много хора е станало общовалидна истина, че съвременните олимпиади са "пресушител" за държавни бюджети, апетитна хапка за корпорациите и проект на суетата за ламтящи за слава лидери, надяващи се да подобрят своето реноме и това на страните си на световната сцена.

Бразилия не прави изключение. Преди седем години, в пика на икономическия си бум, страната получи правото да бъде домакин на тези игри, които трябваше да бъдат черешката в тортата на нововъзникващата световна сила. Сега обаче, когато страната преживява най-тежката рецесия от десетилетия, Олимпиадата стана емблема на пилеене на пари и политическо високомерие - пише "Ню Йорк таймс".


Според някои експерти обаче, игрите са били и мощен катализатор за вливане на жизненост в градската среда и за нови инфраструктурни проекти, финансирани с обществени и частни средства, които ще подобрят живота на жителите на Рио де Жанейро - допълва американското издание .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сапарева баня с 3,5 милиона лева задължения
Сапарева баня с 3,5 милиона лева задължения
Затворници при строг режим в САЩ нападнаха и раниха надзиратели
Затворници при строг режим в САЩ нападнаха и раниха надзиратели