НОВИНИ

След изборите в Босна и Херцеговина

Националистическият лидер на босненските сърби Милорад Додик, Сефик Джаферович, кандидат на най-голямата мюсюлманска босненска партия, и хърватинът социалдемократ Желко Комшич печелят изборите на тричленното председателство на Босна и Херцеговина.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:44, 08.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:32 мин.
По света
Милорад Додик, кандидат на боснеските сърби: Като член на председателството ще работя за подобряването на позицията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Лозунгът ми ще бъде "Република Сръбска над всичко!".

Смята се, че тези избори ще определят дали Босна и Херцеговина ще продължи по пътя към членство в Европейския съюз и НАТО или ще затъне в етнически вражди и разпокъсване.

Сефик Джаферочив, босненски кандидат: Страната се нуждае от стабилност, от икономически реформи и интеграция. Ще поискам от другите двама представители на председателството да работят за това.

Повече от две десетилетия след войната, в която загинаха повече от 100 000 души, националистическият тон често имаше превес.

Желко Комшич, хърватски кандидат: Мисля, че възможно най-скоро трябва да започнем преговори за съставяне на правителство.

Около 3,5 милиона регистрирани избиратели имаха право на глас във вота за председателство и парламент, както и за лидери и събрания на двата автономни района - Република Сръбска и Босненско-хърватската федерация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крайнодесният кандидат за президент на Бразилия води на първи тур
Крайнодесният кандидат за президент на Бразилия води на първи тур
​Българска парламентарна делегация е на посещение в Черна гора
​Българска парламентарна делегация е на посещение в Черна гора