НОВИНИ

След изборите в Северна Македония: Очертава се оспорван балотаж на 5 май

Северна Македония гласува на първите президентски избори след промяната на името на страната. Македонците избираха между трима кандидати - Стево Пендаровски, издигнат от управляващите, Гордана Силяновска-Давкова от опозицията и независимият Блерим Река.

Александър Марков
от Александър Марков
23:05, 21.04.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Според първите предварителни резултати след президентските избори в Северна Македония Стево Пендаровски печели 42,69%, а Гордана Силяновска-Давкова - 41%. Избирателната активност е 39% или на първия тур от президентските избори са гласували 730 000 души. До края на изборната нощ резултатите могат да се променят. ВМРО вече побързаха да обявят изборна победа. Очаква се и премиерът Зоран Заев и Стево Пендаровски да направят същото.

Албанските коалиционни партньори на социалдемократите масово не излязоха да гласуват и това е големият въпрос - защо не са отишли до урните. А ВМРО-ДПМНЕ печели масово в източната и южната част на страната. Вторият тур беше прогнозиран - на 5 май ще се състезават Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова. Тогава обаче трябва да има 40% избирателна активност, което не е много сигурно и ако няма такава активност ще трябва да бъдат свикани нови избори.

Изборният ден премина без нарушения, а двамата основни кандидати обещават да работят за продължаване на добросъседските отношения с България и поддържане на договора за приятелство и добросъседство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стево Пендаровски води преди балотажа на изборите в Северна Македония
Стево Пендаровски води преди балотажа на изборите в Северна Македония
От Рейгън до Зеленски - актьори, превърнали се в политици (ГАЛЕРИЯ)
От Рейгън до Зеленски - актьори, превърнали се в политици (ГАЛЕРИЯ)