НОВИНИ

След изключително богатата реколта: Тонове череши ще останат необрани

Тонове череши ще останат необрани в овощните градини тази година, през която имаше изключително богата реколта. В същото време цените по пазарите не падат. В София на много места кг череши се предлага за над 3 лева, а на по-скъпите пазари надхвърля 5 лева за кг. Защо се стигна до този парадокс - провери Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Екип на "По света и у нас"
12:21, 30.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Тази година над 90% от черешовите дръвчета в Кюстендилско имаха плод. Въпреки това, стопаните няма да имат високи печалби, а някои от тях ще търпят и загуби заради проблемите с пласирането на продукцията. От седмица италианска фабрика в района не изкупува сортовете тъмни череши и за да не са на загуба, някои от стопаните слагат плодовете за ракия.

Димитър Димитров има над 4 декара черешови масиви край с. Драговищица. Твърди, че над 40% от плодовете ще изгният на дървото.

Димитър Димитров - производител: Търсят я черна твърда, а тя фактически става мека и това е… 200-300 кила така ще си останат по дърветата.

Тонове череши ще останат необрани и заради невъзможността на стопаните да плащат на берачи и заради ниската изкупна цена, която е около 75 ст. за килограм.

Ирина Манова: Заради тази ниска изкупна цена, хората не могат да дадат повече от 30-40 ст. на берач, а пък съгласете се, че трудът се полага.

Когато към тази картина добавим и прекупвачите по веригата, не е чудно, че в разгара на сезона, по софийските пазари е трудно да се намерят качествени череши на достъпна цена.

В много от столичните квартали черешите се предлагат на цена над 3 лева. В "Красна поляна" 1 кг струва 3,40 лв. Търговците обясниха, че черешите са от района на Кюстендил и са ги купили от софийската борса за 2,60 лв.

- Е, 3,50 лв. са много скъпи за сезона. Аз търся където са по-евтини. Тука на пазара по 2,50 намирам.

Падналите силни дъждове тези дни допълнително попречиха на прибирането на черешовата реколта. Така, че поевтиняване на черешите до края на сезона явно няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват летния сезон в Банско и Пампорово
Откриват летния сезон в Банско и Пампорово
България предава щафетата: Австрия поема председателството на Съвета на ЕС
България предава щафетата: Австрия поема председателството на Съвета на ЕС