НОВИНИ

След извънредната среща: Ще спрат ли протестите на розопроизводителите?

Извънредна среща между розопроизводителите и земеделския министър. В резултат - протестите вероятно спират. Държавата поема ангажимент да подпомогне финансово производителите на розов цвят. Постигнато е съгласие за изработване на нов закон, с който ще се въведат ясни правила в този уникален за страната ни бранш, съобщи министър Румен Порожанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:05, 20.05.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

С риск да натрупат финансови загуби розоварните са готови да приемат повече суровина отколкото им е нужна, но само от производителите, с които са се договорили предварително.

Пламен Станковски - член на УС на Българската асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика: Ние не можем да обърнем внимание на тези хора, които не са били преди това. Не сме ги и познавали. И сега изведнъж. Ние нямаме това задължение към тях.

Миналата година е имало свръхпроизводство и розоварните не са продали цялата си продукция. Тази година очакваната реколта е над 15 хиляди тона розов цвят. Производителите са се увеличили, но не всички са сключили предварителни договори за преработка на суровината. Заради свръхпредлагането цената и е по-ниска. Земеделският министър обясни,че не може да влияе на процеса, но призова:

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Да се запази възможността при разплащането да се достигне една цена, която да покрива себестойността и не по-малко от една минимална печалба за производителите.


;

Държавата също ще подпомогне производителите на розов цвят.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Тъй като тази година доходите, които ще получат, няма да са съпоставими с предходните години. Разбира се, ние можем да подпомогнем само регистрираните земеделски производители.
Зара Клисурова - председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България: Мисля,че протести няма да има и не бива да има, защото ние получихме адекватна държавна помощ в труден момент.

Над 30% от производителите на розов цвят не са регистрирани като земеделски производители, обясни Клисурова.

Зара Клисурова - председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България: Тези хора, които не смятат да бъдат етични към държавата е крайно време да разберат,че трябва да си плащат данъците, за да може бюджета да е пълен и в такива екстремни ситуации да ни помагат.

След края на розобера, ще се събере работна група. Тя трябва да изготви нов закон, който да регулира отношенията в бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компромисен вариант ли е името Република Илинденска Македония?
Компромисен вариант ли е името "Република Илинденска Македония"?
Танцови състави от цялата страна се включиха в инициативата “Танцувай с нас
Танцови състави от цялата страна се включиха в инициативата “Танцувай с нас"