НОВИНИ

След катастрофата: Освободиха Лютви Местан под гаранция и с повдигнато обвинение

Окръжната прокуратура в Кърджали повдигна обвинение на Лютви Местан за причиняване на смърт по непредпазливост. Вчера при катастрофа с автомобила на лидера на партия ДОСТ, управляван от него, загина 6-месечно бебе, а семейството му беше прието в болница. Местан беше пуснат от ареста срещу 10 000 лв гаранция, но няма право да напуска страната.

bnt avatar logo
от Красимир Георгиев
20:12, 15.04.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Минути преди прокуратурата в Кърджали да огласи своето решение, лидерът на ДОСТ Лютви Местан напусна сградата на полицията, където му е беше връчено повдигнатото обвинение. Местан отказа да коментира въпросът за вина.

Лютви Местан: На този въпрос отговарям само, че съм покрусен и страдам дълбоко. Изразявам съболезнование за починалото бебе. Това е всичко, което ще кажа.

От извършените огледи на местопроизшествието и показанията на очевидци прокуратурата е установила, че вина за инцидента носи Лютви Местан.

Желязко Стефанов, окръжен прокурор на Кърджали: На този етап, обвинението почива на нарушаване на закона за движение по пътищата. Свързано е с преминаване през кръстовище без задължението за осигуряване на предимство.

Лютви Местан отрича, че е отнел предимството на идващия по главният път автомобил и така се е стигнало до фаталния сблъсък.

Лютви Местан: Подадох ляв мигач. Спрях на стопа. Видях че няма автомобил. Навлязох в дясното платно, посока Кърджали, което се явява ляво на отсрещния водач. Единствената ми молба е да не се подвеждате по местоположението на автомобила, в който се движех.

Ако бъде доказана вината му, Местан може да получи присъда от 2 до 6 години лишаване от свобода.

Желязко Стефанов Окръжен прокурор на Кърджали: В зависимост от събраните доказателства от обвинението, данните за личността на лицето - обвиняемия. Тогава наблюдаващия прокурор, който ще изготви и внесе обвинителния акт, ще се прецени процесуалната позиция по отношение на пледираното наказание.

Разследването на инцидента продължава, предстоят нови експертизи и разпити на очевидци. Междувременно Местан съобщи, че няма да се кандидатира за евродепутат на предстоящите избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция
Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция
Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след протестите и размириците
Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след протестите и размириците