НОВИНИ

След нападението в Страсбург: Франция повишава степента на тревога

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след стрелбата снощи в Страсбург. При нападението бяха бяха убити 3 души, а 12 - ранени, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова Десислава Апостолова
06:32, 12.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Извънредни мерки във Франция. Засилен е контролът на коледните базари в страната, както и охраната по границите. Това обяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер на специален брифинг в Страсбург, който стана сцена на нападение.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: В 19.50 ч. Страсбург мъж е извършил нападения на три места в града. Той е убил трима души и е ранил други 12, от които шестима са в критично състояние. Силите за сигурност са използвали оръжие в опит да спрат стрелеца. Между 20.20 ч. и 21.00 ч. нападателят е участвал в две престрелки със силите за сигурност.

Стрелецът все още е на свобода, а в операцията по задържането му участват около стотици служители на реда. Заподозреният е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Той е имал присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора.

;

Министърът на вътрешните работи подчерта, че въпреки засилените мерки за сигурност училищата в града ще останат отворени, като родителите трябва да решат дали да пуснат децата си.

Снощи блокирани останаха и евродепутатите, които са в Страсбург на редовна сесия на Европейския парламент.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Европейският парламент е отворен, искаме да работим. Нашата реакция е ясна - искаме да работим заедно срещу насилието. Дебатът продължава, невъзможно е да напуснем парламента. Продължаваме работа. Не знаем кой е убиецът, вероятно мъж от Северна Африка.

Коледният базар в Страсбург е сред най-известните в Европа и е посещаван всяка година от около два милиона души. Днес в града е обявен траур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строители излязоха на мирна демонстрация в София
Строители излязоха на мирна демонстрация в София
Франция създаде междуведомствена кризисна група заради стрелбата в Страсбург
Франция създаде междуведомствена кризисна група заради стрелбата в Страсбург