Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) насочи за унищожаване 217 кг риба без документи, установена при проверките за Никулден. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

© БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните провери 1159 обекта за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси в страната, по повод религиозния празник Никулден.

Съставени са 2 предписания на територията на област Варна във връзка с несъответствия в Системата за управление на безопасността на храните и сградов фонд и оборудване.

Издадени са 5 акта за административно нарушение – липсващи документи за произход на рибата и продажба на риба на нерегламентирано място. Актовете са за търговци на територията на Пловдив, София, Пазарджик, Шумен и Стара Загора. Насочени за унищожаване са 217 кг и 500 гр риба без документи за произход.

За сравнение с предходни години: през 2018 година са съставени 7 акта и са възбранени 7 кг риба и рибни продукти; през 2017 г. – 9 акта и 22 кг риба; през 2016 г. – 4 акта и 255 кг риба; през 2015 г. – 9 акта и 101 кг риба и рибни продукти.