НОВИНИ

След Нощта на прилепите

Нощта на прилепите беше отбелязана за поредна година в България. В Пловдив домакин на събитието стана природонаучния музей. Десетки любопитни посетители се включиха в специална образователна програма, която имаше за цел да хвърли светлина върху едно от уникалните създания на нощта.

bnt avatar logo
от БНТ
09:59, 08.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

За повечето хора те са невидими летящи мишки - тъмни, непознати и страшни. А природата им е дала изумителни сетива за да станат най-добрите ловци на насекоми.

Анелия Павлова, биолог - „Зелени Балкани": "Те имат отлично зрение, ето защо привечер, когато залязва слънцето, са най-активни. Защото комбинират както зрение, така и едно много специално приспособление, което ние наричаме комуникация с ултразвуци, които ние не ги чуваме, но когато комбинират тези две сетива, стават най-добрия хищник, който лови насекоми в полет".

В България живеят 33 вида прилепи, а 18 от тях се срещат в Пловдив. Това богатство даде възможност на най-изкушените да чуят със специален уред ултразвуците, с които летящите бозайници безпогрешно се ориентират в тъмнината. И всички гледаха нощното небе без предубеждение.

Марияна: "Не мисля, че трябва да насаждаме суеверия в децата си, свързани с черната му окраска и крилата на прилепа - освен това те много добре познават Батман.

Родствениците на Батман са уникални като легендарния филмов герой - те са единствените летящи бозайници, живеят по целия свят и най-важното - не са опасни за човека.

За да стане приключението още по вълнуващо, организаторите на 20-та нощ на прилепите бяха подготвили и много изненади - най-смелите облякоха пещерна екипировка на изследователи, а по-неуверените можеха да си нарисуват маска или да опитат специални прилепни сладкиши.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов надпис Together замени „Plovdiv 2019”
Нов надпис "Together" замени „Plovdiv 2019”
Банкомат задигна 400 лв.
Банкомат задигна 400 лв.