НОВИНИ

На пътя на кокаина

Една от водещите теми от последните дни е трафикът на кокаин през България. Тази събота тя е акцент в рубриката ни "След новините".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:00, 08.02.2020
5449
Чете се за: 04:52 мин.
У нас

Не за първи път антимафиотите разбиват наркоканал, използвал за прикритие зеленчукова борса. Метод добре познат, превърнал се дори във филмово клише. Всяко правило обаче има изключение. Този път трафикантите пробват нещо различно.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР /31.01.2020 г./: Самият наркотик е импрегниран в кашоните, в които са плодовете, което го прави почти неоткриваем за служителите, които извършват граничен контрол.
Слави Ангелов, журналист: Този кокаин в момента според мен абсолютно никога нямаше да бъде хванат в България, ако не беше получен сигнал от испанските служби.

Ситуцията изглежда подценена. Цитрусите са директно от Колумбия, а лайм и ананас имат силен аромат и лесно биха заблудили обучените кучета. Освено това за всеки търговец е по-евтино да внесе от Коста Рика, Еквадор, пък дори от Бразилия. По всички личи, че трафикантите са били уверени, че импрегнирането на кокаина в кашоните ще гарантира успех - в случая обаче се превръща поредният разкрит трик. Вероятно антимафиотите са ударили трафикантите преди да бъде препакетирана пратката.

Слави Ангелов, журналист: Като дойде вече този наркотик в България, той след това продължава пътя си към Европа по различни начини. Единият начин е, ако той е дошъл с едни кашони от банани, както се беше случило в Бургас, където бяха заловени пак в борса за зеленчуци. След това този кокаин го вкарваш в едни други кашони, но той вече пътува от друга фирма към държава от Западна Европа, да кажем скрит между зелени ябълки. Вероятността във Франция или Испания да провериш един кашон със зелени ябълки от България е много по-малко, отколкото един кашон с портокали и банани от Перу.

Разследването до момента е установило, че колумбийската пратка е импрегнирана в близо 7 000 кашона. При извличането от всеки картон могат да са набавят между 80 и 100 грама кокаин. Технологията не е непозната за България, има данни, за случаи, при които пратки са укривани в дрехи напоени със скъпия наркотик.

Слави Ангелов, журналист: Имало е случаи, когато с кокаин са били боядисвани яхти - каютите отвътре. След това този кокаин се е извличал. В различни статуетки, дрехи. Въобще въображението на тези хора е неограничено.

Извличането не е проблем за трафикантите, тъй като винаги могат да купят добри специалисти. Разследвания свързани с първите цехове за амфетамини у нас установяват, че в наркобизнеса участват дори доценти по химия.

Слави Ангелов, журналист: Този наркотик напоен дали в дрехи или в картон след това той се вкарва отново в течност, за да може този кокаин да излезе. Това се прави в едни много плитки съдове, за да може загубите след това да бъдат минимални. След това се затопля помещението с едни лампи отгоре и течността започва да се изпарява и накрая остава чистия материал.

Според изчисленията на МВР чистият материал в откритата пратка от Колумбия е достатъчен да генерира печалба на пазара не по-малка от 22 милиона евро.

Иван Гешев, главен прокурор /31.01.2020 г./: Един безспорен успех, пореден, след много добро взаимоодействие между службите за сигурност, МВР и българската прокуратура. С МВР последните години, а и не само с МВР, действаме като смазана машина."

Кокаинът е тръгнал от пристанище Картахена в Колумбия и е акостирал на пристанище Солун. Оттам с камиони пратката кашони с лайм и ананаси е внесена у нас от фирмата на единия задържан - Огнян Асенов, твърдят от прокуратурата. Мъжът живее в Бургас и се представя в интернет като биотерапевт. По данни на прокуратурата бизнесменът е собственик на фирма ,,Фрут Трейд БГ 01" , която е получател на единия тир. Фирмата е регистрирана в София август миналата година и до този момент няма дейност.

На посочения адрес в Търговския регистър не откриваме никого. Хората от кооперацията твърдят, че никога не са чували за подобна фирма.

Другият получател е задържаният бивш шеф на митница София Красимир Керемедчийски - той е бил митнически началник в столицата през 2001 година. По данни на прокуратурата, ексмитничарът е собственик на фирма ,,Екотерма" . Официално компанията се занимава с отглеждане на малини, касис и боровинки. Замразената продукция се изпраща в САЩ, Канада и Европа. Според източници близки до разследването бившият митничар има бизнес отношения и с руснаци.

Слави Ангелов, журналист: Този случай е много емблематичен и интересен, тъй като първо единият камион е заловен на една борса, която се води името на някакви хора, но те са само подставени лица. Всъщност се знае от години, че тази борса е свързана с Таки, който навремето беше посочван от МВР като наркобос съвсем официално. Другият камион пък е свързан с бивш шеф на софийската митница.

Според разследващите пристанището в Солун вероятно е използвано за първи път, а предишни доставки са били разтоварвани директно във Варна и Бургас. Мащабите на пратката напомнят и за почерка на друга емблематична фигура от подземния свят.

Слави Ангелов, журналист: Брендо е жив и здрав. Много хора си мислят, че той се укрива в някакви екзотични дестинации острови в Тихия Океан. Моято информация е, че Брендо живее в държава от Западна Европа с друга самоличност, с леко променена външност и той със сигурност продължава да се занимава с тези канали.
Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Кокаин започва да минава още от самото начало на 90-те. Първите големи количества ги откриват случайно 1996 г. едни 600 кг. във Варна , ако погледнете историите на български криминални лидери, първите са отишли почти веднага 1992 г. - 1993 г. вече имат пътувания в Латинска Америка и уговаряне, има български пилоти, които летят там, уговорени пак от групите. Много бързо, за една две години те вече са в кокаиновите наркоканали.

Колумбия е една от трите страни производители, от които се пренася кокаинът към Европа - по въздух и вода. Другите са Бразилия и Венецуела. Последните данни от 2017 г. показват, че търсенето на Стария Континент нараства с бързи темпове.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: 120 тона са консумирани тогава и 140 са заловени. Вижте какви огромни щети са готови да понасят каналите за кокаин, за да доставят кокаинът, който Европа ще потреби годишно."

Целта на наркокартелите е кокаинът да влиза през задния двор на Европа като се избягват големите пристанища. Миналата година черноморският път стана особено актуален вероятната причина - занижен контрол. На няколко пъти морето извърли десетки килограми кокаин край бреговете на Румъния и България. Какво точно се е случило тогава все още остава мистерия.

Слави Ангелов, журналист: Купуват се митничари, купуват се различни други държавни служители. Търсят се пролуки. През България са преминавали големи количества кокаин и преди много години. Не мога да кажа, че тези канали се променят. Това, което може да се каже със сигурност е, че контролът в България със сигурност е по-занижен и е много по-лесно наркотиците да преминават през страната ни по своя път към Западна Европа."

На главното международно летище в Мадрид, например, годишно се хващат около 500 кг. кокаин. Заради огромният трафик контролът е много по-затегнат, а опитът на служителите по-голям. Данните показват, че кокаин в България се залавя изключително рядко. В доклад на агенция ,,Митници" се посочва, че през 2017 - та са задържани малко над 36,371 кг в 7 случая. Тогава е установена тенденция да се използват въздушни куриери от Южна Америка, или български граждани. В случаите, в които е използван сухопътен транспорт, крайната дестинация на кокаина е била Турция.

Слави Ангелов, журналист: Не става въпрос само за корупция, а и за много други неща. С много по-малко техника разполагаме в България. Говоря за скенери, в които да се проверяват камиони, обучени кучета няма навсякъде. Може би не разполагаме и с толкова опитни служители.

През 2018 г. от агенция Митници отчитат спад на задържаните количества спрямо 2017-та, а случаите са само пет. Точно количество на иззетия кокаин не може да бъде посочено, тъй като в 3 от задържанията наркотикът е импрегниран в експресни пратки от Колумбия и Бразилия за получатели в България. В един от случаите жена от Южна Америка е опитала да внесе в страната два килограма и половина кокаин, укрити в 14 броя дървени цилиндрични държачи на чанти и декоративни пана.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Най-слабата част в разследванията са във финансирането и съответно изпирането на парите. Обикновено се спира до извършителите и тяхната инфраструктура . Относително по-слаби са резултатите в инвестициите и изпирането.

В играта за милиони, невидимата ръка на кокаиновите крале, продължава да проправя път там където е необходимо - независимо от цената, която трябва да се плати. Порочен кръг, захранван от алчност, бруталност и изобретателност готова да преодолее пристанища, летища и сухопътни граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

"Използвай гласа си" - концерт за предстоящите евроизбори на 9 юни
"Използвай гласа си" - концерт за предстоящите евроизбори на 9 юни
22:52, 19.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло Уудс говори пред БНТ
Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло Уудс говори пред БНТ
21:45, 19.04.2024
Чете се за: 07:27 мин.
Премиерът Димитър Главчев пред "Панорама": Не искам да правя кастинг за външни министри
Премиерът Димитър Главчев пред "Панорама": Не искам да правя кастинг за външни министри
21:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Изкуственият интелект в електронната търговия
Изкуственият интелект в електронната търговия
21:12, 19.04.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
20:30, 19.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
20:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:22 мин.
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
20:15, 19.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента
Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента
20:00, 19.04.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
19:52, 19.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Десетки подкрепиха живота в последния ден от кампанията на БНТ за кръводаряване
Десетки подкрепиха живота в последния ден от кампанията на БНТ за кръводаряване
19:34, 19.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Само за месец: Трети път разбиха църквата "Света Троица" в Сливен
Само за месец: Трети път разбиха църквата "Света Троица" в Сливен
19:14, 19.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
19:07, 19.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Двама мъже са със съмнения за коронавирус в Хърватия
Двама мъже са със съмнения за коронавирус в Хърватия
Парламентарни избори в Ирландия - очаква ли се триумф на Шин Фейн?
Парламентарни избори в Ирландия - очаква ли се триумф на Шин Фейн?