НОВИНИ

Премълчаното за епидемията в Китай

Разрастващата се епидемия на новия коронавирус е и темата на рубриката ни "След новините". Прави впечатление, че първо сигналите и от Световната здравна организация бяха оптимистични, но в крайна сметка беше обявена глобална тревога. Но един факт обяснява това иначе привидно противоречие - епидемията и вирусът не са станали по-агресивни и няма нов повод за безпокойство. А вероятно заразата не е тръгнала в края на декември, когато беше обявено.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Анна Андреева
20:30, 02.02.2020
35118
Чете се за: 12:32 мин.
След новините

Градът Ухан. Призрачен и апокалиптичен.. Има 9 милиона жители и празните му улици са наистина плашещи. Хората са скрити по домовете си, градския транспорт е спрян, никой не може да влиза или излиза от града, затворени са кина, заведения и най-вече пазари. Рибният пазар, от който тръгва всичко. Едно от най-оживените места на града, но преди повече от месец. Този пазар, а и хилядите подобни на него в Азия са ключови в историята на съвременните епидемии.


проф. Георги Георгиев - Център за оценка на риска по хранителната верига - Виждате каква е хигиената, какви са условията ... сега това не е пазара в Ухан, но това дава истинската представа какви са възможностите на първоначалния начин на преглед, на месен преглед или на контрол на храни, или хигиена.112 вида месо се предлага на пазара в Ухан. Сега вие .. селскостопанските животни като почнем да ги броим ще ги изкараме на двете си ръце.Останалите трябва да са някакви други. Поне аз не се сещам.
Мария Чернева - Това са прилепи, нали?
проф. Георги Георгиев - Да, това са прилепи.
Мария Чернева - И те ги ядат?
проф. Георги Георгиев - Ето така ги приготвят за грил.. това е същия прилеп, само че са му махнали перките


Днес вече е съвсем сигурно. Генетичният отпечатък на новия коронавирус сочи източника - прилеп, подобен на тези, плодояден, на шиш евентуално, изяден алангле. Нулевият пациент, макар и заразен, поне седмица две е посещавал пазара още няколко пъти, преди да се разболее. Това е началото на пъта на седмият човешки коронавирус.


проф. Георги Георгиев - Най-вероятен резервоар е някое от животните от дивата природа и понеже в Китай на пазарите има достатъчно голямо разнообразие на диви животни , насекоми змии и влечуги и други най-различни екзотични животни за храна на населението като традиция и факта че китайците те не добре изготвяj храните ... с смисъл ядат ги подготвени полутермично обработени, много е вероятно вируса да е прескочил по този начин


Поредният коронавирус, който тревожи човечеството. Хората винаги са съжителствали с коронавирусите, но еволюцията е успяла да опитоми и двете страни.


проф. д-р Нели Корсун - вирусолог, НЦЗПБ - Четири коронавируси които причиняват не тежки само в определени случаи тежки заболявания и два от миналото, които причиниха и продължават да причиняват един от тях много тежки инфекции като причинителят на тежък остър респиратонрен синдром и на близкоизточния респираторен синдром. Това фактически е седмия коронавирус.


Коронавирусите са познати за науката отдавна, почти няма животински вид, в който да не се откриват. Разнообразието е огромно, както и на симптоматиката.


проф. Георги Георгиев - При мишките предизвиква хепатит. Сега има и при кучетата, има кучешки коронавирус има котешки, няма животни или птица по което да няма вирус.


Коронавирусите са под особено наблюдение открай време, тъй като рисковете да предизвикат серизона пандемия са най-големи. Това са вирусите, които най-лесно могат да преминат веригата от животни към човек и от човек към човек. И са много непредсказуеми. Бързо се променят и мутират.


проф. Нели Корсун - Ами по принцип РНК съдържащите вируси по-лесно дават генетични промени. Тъй като ензим, който участва в тяхната репродукция, няма механизъм за поправяне на грешки


Всеки нов за хората вирус крие огромни рискове и винаги в началото е силно агресивен. Имунитетът ни е подготвен, затова и световната общност следи зорко за подобни трансфери. Същите, РНК-кови коронавируси причиниха две нови епидемии от близкото минало - МЕРС или - близкоизточния респираторен синдром и САРС острия респираторен синдром. Най-тежка беше епидемията на МЕРС, смъртността при нея беше 35 процента. Появата на вируса беше точно идентифицирана - 2012 година, вирус преминал от камила върху човек, разпространил се по време на поклонението в Мека. САРС - 10 години по-рано, вирус прескочил отново от прилепи в Китай, смъртноста - 10 процента. И двете епидемии се самоограничиха и затихнаха. А новият Ухан коронавирус или вирусната пневмония за сега не изглежда толкова заразна и агресивна.


проф. Нели Корсун - Но по принцип той е облечен вирус т.е. има външна липопротеинова обвивка и облечените вируси са по-неиздържливи във външната среда в сравнение с необвитите вируси.


И в сравнение с морбили и варицела, пък дори и с грипните вируси инфектирането става много по-трудно.


проф. Нели Корсун
- Това е условие за заразяване близък контакт т.е. по-малко от от 2 метра от болния човек и да се намираш лице в лице с него и все пак по продължителен контакт 15 минути и то да е в затворено помещение.


Затова и препоръките на СЗО се сведоха до известни хигиенни мерки и ограничаване на близки контакти. Блокирането на два многомилионна китайски града е е искане на епидемиолозите на здравната организацията.


доц Михаил Околийски - Световна здравна организация,офис България
- СЗО препоръчва едни доста прости едни лесно изпълними мерки, които всеки един гражданин може да вземе и така че да сне се зарази и еко те се спазват според СЗО рискът е много малък. Другите мерки, които са взети са част от решенията на една суверенна държава СЗО даде един списък с препоръки като тези крути мерки по отношение на изолацията на град Ухани други големи градове неа са по препоръка на СЗО Те са по решение на китайската република


Още повече - подобна изолация, която може да повлече и световната иконовмика не е оправдана, а и епидемията не е по-смъртоносна от сезонния грип. Починалите са предимно хора в напреднала възраст, с много придружаващи заболявания, с копрометиран имунитет. При повечето инфекцията минава значително по-леко от сезонния грип.


доц. Михаил Околийски - Би трябвало много по-ефективно ние да се вземаме мерки срещу сезонния грип, а ние не ги взимаме защото се не ваксинираме ние све една от страните с най-ниска ваксинация за сезонен грип
Мария Чернева - А като смъртност? Съизмерима ли е с коронавируса?
доц. Михаил Околийски - Десетки пъти повече жертви взима сезонния грип. Даже САРС, който беше така най-голяма епидемия, която обхвана 8 хил човека, жертвите са 800 човека.


Въпреки драконовите мерки на китайските власти и изолацията на Ухан и Хуанган, страната трудно ограничава епидемията. И за специалистите, това може да означава само едно - разпространението на вируса е започнало много-по-рано от първия докладван случай на 31 декември.


проф. Георги Георгиев - Първите случаи са някъде от средата на декември. Всичката информация , минава през нашия център, там е трябвало да има в края на декември или в следата на декември в същата тази провинция и в града Ухан е трябвало да има някакво масово мероприятие . И първите случаи малко изглежда са били потиснати. Информацията не е стигнала до централната власт в Пекин, защото е трябвало да се вземе решение от Пекин - дали да се проведе това мероприятие.


А това означава, че вирусът е циркулирал необезпокояван седмици нерад и разрастването на епидемията е повече от логична. Широкото разпространение на вируса, обаче, увеличава риска от неговата мутация, затова и СЗО обяви по-засилени мерки за контрол. Нашето правителство също. Изостряне на вниманието, не би трябвало да е повод за паника.


доц. Михаил Околийски - Чух днес за отказани пратки от Китай примерно в някои експедиции ...това са абсурдни неща. Вирусът може да оживее само няколко часа върху някаква повърхност метална или картонена и след това умира
Мария Чернева - В този случай какво изостря вашето внимание
проф. Георги Георгиев - Ми първо на нас ни изостря вниманието подправките. Ние говорим за подправки от животински произход. Това са например рибен сос, сос от някакви екзотични животни.


Вносът на подправки от Китай определено е под драконовски контрол. Иначе във външна среда вирусът е неустойчив, високата температура го убива. И яденето на прилепи нямаше да е проблем, ако бяха сготвени добре. Но за съжаление подобни пазари в азиатските страни са практика и не случайно много нови щамове и на грипа носят азиатски имена.


проф. Георги Георгиев
- Ако си спомним да инфлуенцата 2006-та година, тогава пръски при това транжиране на месо от птица, бяха напръскали една купувачкаи я напръскват по очите , тя си търка очите женицата, след което вечерта хваща самолета и заминава за Лондон. От пазара Хонгконк. И става пациент нулев.
доц. Михаил Околийски
- Азия .. наистина там се наблюдават новопоявяванията на тези вируси и цялата наука е наистина много чувствителна там и в такива големи страни които имат много ресурси и могат да се посветят на подобна епидемиологична работа това дава много добър ефект и се вижда, че всъщност препоръките на СЗО кои щамове да кажем да бъдат съобразени в новите ваксини доста добре сработват.


Светът познава доста страшни, смъртоносни епидемии - холера, испанския грип, ебола, СПИН. Все нови за хората вируси, преминали от животни. И изостреното внимание никак не е излишно. При всичките възможности на науката, най-голямата опасност изглежда е подценяването на риска. В Ухан със сигурност вече са наясно с това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: Няма разследване около президента
Иван Гешев: Няма разследване около президента
Първи смъртен случай на заразен с коронавирус извън Китай
Първи смъртен случай на заразен с коронавирус извън Китай