НОВИНИ

Защо и кой блокира здравното образование у нас години наред?

Една клевета успя да спре обучение, свързано с превенцията на насилие в училище в Перник. Въпреки многобройните трагични случаи с деца, на здравното образование у нас се гледа с лек страх. Защо и кой блокира здравното образование години наред?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:30, 16.02.2020
5209
Чете се за: 03:53 мин.
След новините

Историята е истинска. Той е ученик. Няма приятели. Няма и родители. Един ден се появява Тя. И изглежда като прекрасната нова приятелка. Малко непослушна. Но пък много красива и мила. Като розите, които си имат бодли.

Анонимен мъж: Тя ми предложи да излезем на среща, после ме завлече в някакви игри, че приема наркотици, че трябва да отидем до Пловдив да си вземе някакви лекарства против наркотици. Аз се подведох, бях малък още. Дрогира ме много силно със силни наркотици.

И добрата приятелка се оказва трафикантка. Натам историята е трудна за разказване, но поне завършва щастливо. Той попада във фондация "П.У.Л.С.". С него работят специалисти, които и до ден днешен го учат как да разпознава истинските от бодливите приятели. Това е фондацията, която се опита да научи на същото и четвъртокласниците в Перник. Но едно семейство почти убеди министъра на образованието, че тази програма е пошла.

Дима Ненчева: След като са ги запознали какво представляват половите органи, как единият полов орган влиза в другия са им обяснявали, са ги накарали да им нарисуват какво са разбрали, как според тях изглежда.
Александра Саркизова, фондация П.У.Л.С: Това категорично не се е случвало, нищо насила децата не са карани, това не е идеята на нашата програма.
Юлия Андонова, фондация П.У.Л.С: Единственият човек, който атакува програмата - неговото дете не участва в заниманията. Тоест няма информация от първо лице.

Програмата наистина показва какво се случва в пубертета. За да обясни след това, че намеренията на хората могат да са различни. И да научи децата сами да отговарят на някои въпроси.

Александра Саркизова, фондация П.У.Л.С: Кой иска да ме нарани, кой кога иска нещо да ми направи, кога и по какъв начин да реагирам.

В специални работни тетрадки децата са записвали отговорите на тези въпроси.

Александра Саркизова, фондация П.У.Л.С: Те си ги носят и вкъщи. Тоест тази тетрадка е стигнала и до родителите.

И там не е имало рисунки на полови органи. Затова и нито един друг родител не е възмутен от обучението. Дори напротив.

Юлияна Генадиева: Децата започнаха да комуникират с нас - изникват едни въпроси, идват вкъщи, започват да разпитват. В друг случай те едва ли ще питат. Те ще го научат от интернет, по неподходящ начин.

Министърът обаче чу единствената недоволна майка и реагира моментално.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Това, което са направили в Перник, са го направили непредпазливо с липса на доза чувствителност към полемичността на въпроса.

Забрани програмата и наказа шефката на регионалното управление по образование в Перник.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Други неща са ѝ по-важни отколкото моите нареждания и затова ще ѝ потърся професионална отговорност.

Така едно семейство почти настрои министъра срещу програмата. Това семейство се представя като създател на проект "Български суверен". Проектът, който иска да промени изцяло държавата. Да премахне всички партии и конвенции за защита от насилие. И да няма сексуалното образование поради една причина.

Дима Ненчева: Тъй като то води до ранен интерес, неподходящ за детската възраст. Разнообразни полови партньори от ранна детска възраст, ранни забременявания.
Иван Игов, детски психолог: Тезата е пробита отвсякъде и това са глупости на търкалета. Някакви хора, които си искат своята 5-минутна слава и я получават на гърба на много други, включително и деца, включително и бъдещи жертви на насилие.

Всъщност дори да запушиш ушите и да закриеш очите на детето, много преди четвърти клас, то вече е чуло и видяло достатъчно.

Иван Игов, детски психолог: Когато на децата за това не се говори и се забранява да се говори, те си изграждат механизъм на защита и този механизъм е "Аз не говоря на тази тема". Но когато не говориш на тази тема, този вакуум започва да се запълва с изкривени фантазии, изкривени разбирания.

И темата табу води до случаи-табу.

Иван Игов, детски психолог: Ние сме на едно от първите места в Европа по раждания на деца. Повече от 2000 за миналата година, деца под 14-годишна възраст и тук не говорим само за малцинства.
Екатерина Христова, бивш социален работник: Има голям брой на абортите на деца в България. Доста от тях са и нелегални.

Или иначе казано липсата на ранно сексуално образование досега не е спасила България от случаите, в които деца раждат деца или деца са жертви на сексуален тормоз. Дори напротив.

Диана Димова, социални услуги Стара Загора: Децата, които идват в нашия център, са тежко пострадали. Някои от тях години наред са търпели сексуално насилие дори от своите биологични бащи.

2008: Баща изнасилвал дъщеря си в продължение на 8 години.

2014: Новородено бебе беше намерено в контейнер. То било завито във вълнена жилетка и сложено в раница.

2018: 16-годишна ученичка от Казанлък роди в изоставена къща, умъртви бебето си, след което го прибра в хладилник.

Екатерина е виждала с очите си достатъчно непълнолетни родители и ги и убеждавала да не изхвърлят детето си на боклука.

Екатерина Христова, бивш социален работник: Това са деца от много добри семейства, които са отишли някъде на купон, изпуснати са един ден, родителите им се доверяват. Смятат, че са вече достатъчно осъзнати и тогава става белята. Те идват в "Майчин дом" да раждат или родителите, току-що разбрали, че са баба и дядо. Те крият и от родителите си, крият и от самите себе си.

Може би защото някой преди ги е убеждавал, че да се говори за това е срамно. Години наред е срамна и страшна цялата идея за здравно образование. И въпреки, че има приет стандарт и всяко училище трябва да отделя време, в което да се говори за здравето, сексуалността и опасностите, тези часове някак все са между другото. В часа на класа.

Д-р Радосвета Стаменкова: Часът на класа е претоварен, защото в него се прави всичко - от безопасност на движението през защо имаш толкова неизвинени отсъствия.

В учебниците има уроци. Но понякога се прескачат.

Иван Игов, детски психолог: Повечето от децата, с които съм разговарял, ми казват "Много хубава програма, хубав е учебника, обаче като стигнахме до сексуалността, госпожата я прескочи".

И остават инициативите на неправителствени организации, които не могат да обхванат всички училища.

Д-р Радосвета Стаменкова: Като линейки ходиме по училищата, за да запушваме пробойни, за да не изгори това поколение.

Идеята да залегне като задължителен предмет в училище отдавна съществува. И отдавна е само несбъднало се желание.

Д-р Радосвета Стаменкова: Ми не се случва.

И така ние забраняваме програма след програма.

Д-р Радосвета Стаменкова: Много по-лесно се работи с необразовани и уплашени хора. Децата да бъдат дисциплинирани, и да не отговарят, а да бъдат послушни. Не да бъдат търсещи, питащи и развиващи се, а послушни.
Иван Игов, детски психолог: Ние си берем плодовете, година от година положението със сексуалността в България става по-зле.

В крайна сметка министърът размисли и отблокира програмата в Перник.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Това, което излезе като първоначална информация от един родител, очевидно не е цялата истина.

Полуистини. И полустрахове. Програмата в Перник ще продължи. Здравното образование пък ще продължи да е на изчакване. Сигурно заради полустраховете. Които раждат бодли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ разкри нерегламентирана площадка за отпадъци край Силистра
МОСВ разкри нерегламентирана площадка за отпадъци край Силистра
​Бурята Денис вилнее във Великобритания
​Бурята Денис вилнее във Великобритания