НОВИНИ

След оставката на Корнелия Нинова: На 15 юни БСП свиква извънреден конгрес

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. На 15 юни се свиква извънреден конгрес на партията, който би трябвало да приеме оставката. Това са горещите новини от "Позитано" 20, където се провежда заседание на Националния съвет на партията.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 28.05.2019
Чете се за: 01:41 мин.
У нас
Атанас Мерджанов: Естествено, че трябва да има оставка, най-малкото че предизборният щаб не си свърши работата. Второ начинът, по който се замита политическата отговорност, оставката с едно намерение за пряк избор на председател е просто скандално.
Антон Кутев: За втори път губим спечелени избори за съжаление. Това е оценката поне моята за изборите. БСП не може да бъде лидерска партия, това не означава, че не може да се управлява от Корнелия Нинова. Не може да се управлява от нея по този начин.
Георги Гергов: Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори.
Филип Попов: Всичко което беше възможно положително беше направено от председателя Корнелия Нинова беше направено, така че моята оценка е положителна за тези избори.
Кристиан Вигенин: В момента не бива партията да се ангажира с подобен избор, защото предстоят местни избори и това ще отклони нашето внимание от процеса. Не смятам, че Корнелия Нинова трябва да подава оставка.
Янаки Стоилов: Пряк избор трябва да има, но според мен той е преждевременен в този момент, защото предстоят по-важни действия от това партията да се впусне в решаване на сови въпроси, защото след местните избори отново могат да възникнат подобни теми.
;
Корнелия Нинова - председател на БСП: Въпреки загубата БСП е единствената партия, която повишава гласовете на тези евроизбори с около 30 хиляди. Единствената партия, която увеличава и броя на депутатите си, но въпреки това ние загубихме изборите. Смятам, че отговорността трябва да е на всички. Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес преди началото на заседанието на Националния съвет, преди приемането на дневния ред направих обръщение. Подадох своята оставка пред Националния съвет, поисках свикване на конгреса на 15 юни, тъй като конгресът е органът, който ме е избрал и по нашия устав конгресът е органът, който трябва да констатира моята оставка и да я приеме.
;

Пленумът започна ударно като в самото начало Корнелия Нинова е заявила, че подава оставка. Тя предлага на 15 юни да се проведе извънреден конгрес, който да приеме оставката ѝ. Това предложение беше одобрено от Националния съвет. Другото нейно предложение - да се приемат правила и срокове за пряк избор на лидера, беше отхвърлено. Вътрешната опозиция ще се опита на конгреса да промени устава и да върне старото положение, когато председателят на партията се избираше от конгреса. Ако обаче това не стане и конгресът приеме само оставката ѝ, това означава, че Националният съвет трябва да се събере отново и да приеме правила за пряк избор.

;

Още преди началото на пленума, различните лобита в БСП сблъскаха позициите си пред медиите. Вътрешната опозиция настояваше за оставка на Корнелия Нинова веднага. Други смятат, че сега не е моментът за смяна в ръководството, защото предстоят местни избори. А трети категорично застанаха зад Нинова.

;

До 15 юни Корнелия Нинова остава председател на БСП, а председателят на Предизборния щаб Георги Свиленски също е подал оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха кмета на Божурище и неговата заместничка
Задържаха кмета на Божурище и неговата заместничка
КЕВР предвижда ново поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли
КЕВР предвижда ново поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли