НОВИНИ

След отлагане: Гръцкият парламент ще гласува Преспанското споразумение

Гръцкият парламент отложи за днес гласуването на Преспанското споразумение, което предвижда промяна на името на Република Македония. Дебатите в парламента продължиха до късно снощи, на фона на продължаващи протести в страната срещу споразумението.

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 25.01.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Демонстрации, сблъсъци, сълзотворен газ пред гръцкия парламент снощи, докато вътре депутатите обсъждаха Преспанския договор. Според някои съобщения 133-ма души са задържани от гръцката полиция заради прояви на насилие.

Отново по данни на органите на реда около 2500 са били протестиращите в Атина. Някои демонстранти хвърляха запалителни бомби, камъни и ракети срещу полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и шокови гранати.

Около 1500 служители на реда бяха разположени в гръцката столица, за да се грижат за сигурността.

;

В друга част на Атина 4500 привърженици на Комунистическата партия на Гърция също протестираха срещу договора. Стотици демонстранти блокираха основния граничен пункт с Македония за часове. Два протестни похода имаше и в Солун. Протести имаше в редица северни гръцки градове.

Допитвания показват, че най-малко две трети от гърците са против договора, целящ да нормализира отношенията със Скопие.

За днес, когато депутатите трябва да гласуват ратификацията на Преспанското споразумение, предвиждащо промяна на името на Република Македония, е свикан нов протест пред парламента. Самият вот се очаква да се проведе днес по обед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадуро няма намерение да отстъпва властта във Венецуела
Мадуро няма намерение да отстъпва властта във Венецуела
Премиерът ще преговаря за нов договор за белодробни трансплантации във Виена
Премиерът ще преговаря за нов договор за белодробни трансплантации във Виена