НОВИНИ

След приетата съдебна реформа: ​Напрежение и протести в Полша

Напрежение и протести в Полша. Приетата вчера спорна съдебна реформа изкара по улиците на Варшава около 5 000 души. А днес председателят на Върховния съд отиде на работа, въпреки, че според новия закон вече е в пенсия. Какво представлява реформата, какво мислят магистратите и опозицията за нея и как реагира Брюксел - ето отговорите...

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:43, 04.07.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Снощният протест срещу съдебната реформа в Полша продължи и днес.

Свобода, равенство, Конституция скандираше множеството пред Върховния съд във Варшава. На работа дойде и председателят му - Малгожата Герсдорф, въпреки, че няма право според приетата реформа. Тя предвижда пенсионната възраст на висшите магистрати да бъде намалена от 70 на 65 години.

Това засяга една трета от 72-ата висши съдии в Полша. Те биха могли да продължат дейността си, НО след изричното одобрение на президента Анджей Дуда. Герсдорф, която е първата жена в историята на Полша председател на съда, е категорична, че приетите разпоредби за противоконстутиуционни.

Малгожата Герсдорф, председател на Върховния съд: "Защитавам правовия ред в държавата и искам да свидетелствам за границата между Конституцията и нарушаването на Конституцията."
- Ние сме независими и няма да позволим на никого да ни отнеме Конституцията и разделянето на властите.

Демонстрации срещу спорните решение имаше и в други градове. Според критиците на реформата това е явен опит на властта да узурпира съдебната власт. Управляващите пък са категорични, че по този начин правят съдебната система по-ефективна. В Брюксел премиерът Моравецки защити решението на кабинета си.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша: "Преди да се правят крайни заключения, трябва да се разгледа много добре нашата реалност. Истината е единственото нещо, което има значение когато стане дума за върховенството на закона: Съдиите сега са по-независими."

Според Брюксел, реформите на управляващата партия в Полша са в разрез с добрите демократични практики. Това е и причината ЕК да задейства наказателна процедура срещу Варшава, която може да я лиши от глас в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Омбудсманът Мая Манолова даде на прокурор новите цени на тока и парното
​Омбудсманът Мая Манолова даде на прокурор новите цени на тока и парното
Безредици в Нант след като полицай простреля смъртоносно млад мъж
Безредици в Нант след като полицай простреля смъртоносно млад мъж