НОВИНИ

След провала на сделката за Брекзит: Ще остане ли Тереза Мей на власт?

Втори ключов вот в британския парламент за по-малко от денонощие - след съкрушителната загуба, при която сделката ѝ за Брекзит беше отхвърлена, премиерът Тереза Мей е изправена пред вот на недоверие, тази вечер. Макар и сделката с ЕС да беше отхвърлена от голяма част от собствените ѝ депутати, очакванията са кабинетът Мей да оцелее след гласуването в 21 часа българско време.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:29, 16.01.2019
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Историческо поражение, каквото британски премиер не е претърпявал от близо век. Очаквано, Тереза Мей не получи подкрепа за сделката с Брюксел по Брекзит. Това, което никой не очакваше, беше, че зад нея ще застанат едва 202 от 650-те британски депутати.

Така, едва 70 дни преди датата за развода с ЕС, британското правителство е изправено пред вот на недоверие. Ако го загуби, в двуседмичен срок ще трябва да бъде съставен нов кабинет. Ако и това не се случи, Великобритания ще има предсрочни избори.

;

Нагласите до този момент обаче са, че Тереза Мей ще оцелее след днешното гласуване. Консерваторите може и да отхвърлиха сделката, но не биха свалили собственото си правителство. Подкрепа за кабинета обещаха и от Демократичната юнионистка партия - тази северноирландска партия е малък, но важен коалиционен партньор.

Макар и да даде заявка, че е склонна на отстъпки, днес Тереза Мей отново отхвърли вариант да спре Брекзит.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Позицията на нашето правителство е и остава следната - напускаме ЕС на 29 март. Можехме да се договорим за още време, ако имахме одобрена сделка.
;

Ако остане на власт, Мей ще свика консултации с представители на всички политически сили. Както тя, така и лидерът на лейбъристката опозиция Джеръми Корбин, са против втори референдум за Брекзит.

Въпреки това, очакванията са част от лейбъристите също да подкрепят торите, ако получат гаранция, че едно от основните им искания - оставане в митническия съюз, ще бъде вписано в сделката.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристите: Това правителство доведе страната ни до ръба. Те не могат да управляват, не могат да осигурят нещата, от които гражданите се нуждаят и то в един от най-важните моменти в историята ни. Всеки друг министър-председател би подал незабавна оставка след подобна загуба.
;

Бившият премиер Дейвид Камерън подкрепи Мей и допълни, че не съжалява, че е свикал референдум за Брекзит, макар и това да му коства поста.

Дейвид Камерън, бивш премиер на Великобритания: Това беше обещание, което бях дал на гражданите. Разбира се, дълбоко съжалявам за изхода от референдума, защото вярвам, че е по-добре да останем част от ЕС.

Сътресенията на Острова дадоха отражение и на борсите, но за първи път от повече от 2 години, паундът поскъпна значително. Британците остават разединени по въпроса за членството в ЕС. Заклетите привърженици на Брекзит настояват за излизане с или без сделка.

Проевропейски настроените, обаче, продължават с протестите и настояват за свикване на втори референдум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел очаква от Лондон да обяви следващите си стъпки
Брюксел очаква от Лондон да обяви следващите си стъпки
18 души загинаха при самоубийствен атентат в северния сирийски град Манбидж
18 души загинаха при самоубийствен атентат в северния сирийски град Манбидж