Първа реакция на Българския лекарски съюз след смъртта на 3-годишния Александър. Броени дни, след като докладът на медицинския надзор потвърди, че няма пропуски в диагностиката и лечението на детето, съсловната организация защити екипите на трите столични болници. Доктор Елена Георгиева от педиатрията, която беше отстранена заради проверката, съобщи пред "По света и у нас", че утре се връща на работа. Тя е изпратила и писмо до премиера. В него иска Бойко Борисов да излезе с позиция по случая след доклада на медицинския надзор.

Доктор Елена Георгиева твърди, че излязла в неплатен отпуск докато трае проверката по случая с 3-годишния Александър.

д-р Елена Георгиева: Проверката вече е ясна. Резултатите са ясни. Аз нямам причина да не бъда в болницата и утре, здраве и живот, съм на работа. Вече съм в график".

Лекарката казва, че не е изненада от резултатите в доклада на Медицинския надзор. И според тях няма пропуски в диагностично-лечебния процес на момчето.

д-р Елена Георгиева: И надявам се хората ще разберат най-накрая, че ние медиците не сме всесилни. Че става дума за едно изключително тежко протичащо, бързоразвиващо се заболяване. По отношение, на което не може да се направи нищо друго".
© Десислава Кулелиева
БЛС: Двустранна пневмония е причина за смъртта на 3-годишното дете

БЛС: Двустранна пневмония е причина за смъртта на 3-годишното дете

Първа реакция на Българския лекарски съюз след смъртта на 3-годишното дете, което почна в Пирогов след като обиколи още 2 болници. От съсловната орган...

© Десислава Кулелиева

От Лекарския съюз защитиха екипите на трите болници, които е обиколило семейството на 3-годишния Александър.

д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: "Ние имаме право да се защитим. Заставаме твърдо зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства.
© Десислава Кулелиева

Елена Георгиева е поискала премиерът да излезе с публична позиция по случая след окончателния доклад на Медицинския надзор.

д-р Елена Георгиева: След като тази оценка вече е факт, е редно българските лекари и обществото да са наясно, че преди да се установи грешка, преди да се установи вина, тя не бива да се предполага.

От Министерския съвет са отговорили на Георгиева, че документите по случая са предадени на прокуратурата. Екипът ни не успя да се свърже с родителите на починалия Александър. След случая анестезиолози от детската болница напуснаха, а интензивното отделение е затворено до 6 януари. Възможно е срокът да се удължи, ако не се намерят специалисти. Опасност от затваряне на други отделения няма, твърдят от болницата.

© Десислава Кулелиева