НОВИНИ

След първо четене в правната комисия: Без машинно гласуване на местния вот

Правната комисия към парламента одобри забраната за машинно гласуване на предстоящите местни избори. Днес, на първо четене, предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 12 депутати, а 9 гласуваха против.

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 10.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" срещу БСП и ДПС - така изглежда разположението на политическите сили по отношение на машинното гласуване.

Забраната на машинния вот предизвиква крайно противоположни аргументи. Правосъдният министър Данаил Кирилов посочи, че се явява като частно лице и не ангажира правителството със своето становище. Той пое отговорност за сега съществуващите текстове,които предвиждат отпадане на хартията и изцяло машинен вот, и ги отчете като грешка, допусната в опит да се угоди на опозицията.

Данаил Кирилов-министър на правосъдието: Ние приехме искането в условията на бих казал, на политическо изнудване.

Вносителите на текста посочиха, че машинният вот е прекалено скъп и не е повишил интереса на избирателите към гласуване.

Освен това е трудно постижимо необходимите 6 000 машини да се подготвят за изключително кратко време преди балотажите за кметове.

Александър Иванов-ПГ на ГЕРБ: Аз смея да твърдя, че ние не трябва да оставяме тези избори на произвола, защото 12 000 секции средно по 7 души членове на СИК не трябва да стават заложници на щението на някой напук да има машинно гласуване.

ДПС опровергаха медийни публикации и заявиха, че няма да подкрепят законопроекта. От движението настояват да се въведе машинно броене на гласовете. БСП съзира умисъл в разигралия се сценарий с машините за гласуване на европейските избори.

Крум Зарков-ПГ на БСП за България: Особено цинично е да си направил всичко възможно, за да затрудниш употребата на машини и да използваш тези затруднения да ги отмениш.
Йордан Цонев -ПГ на ДПС: От 90-та година досега аз съм установил, че това е най-слабото звено на нашата избирателна система - броенето в СИК. Там освен некомпетентност се извършват и тежки манипулации на вота.

От ГЕРБ дадоха знак, че са готови на цялостен преглед на уредбата на машинното гласуване, но след местните избори наесен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев коментира машинното гласуване и сделката за F-16
Президентът Радев коментира машинното гласуване и сделката за F-16
Глобяват консеционера на Нестинарка заради цените на чадърите
Глобяват консеционера на "Нестинарка" заради цените на чадърите