Правната комисия към парламента одобри забраната за машинно гласуване на предстоящите местни избори. Днес, на първо четене, предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 12 депутати, а 9 гласуваха против.

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" срещу БСП и ДПС - така изглежда разположението на политическите сили по отношение на машинното гласуване.

Забраната на машинния вот предизвиква крайно противоположни аргументи. Правосъдният министър Данаил Кирилов посочи, че се явява като частно лице и не ангажира правителството със своето становище. Той пое отговорност за сега съществуващите текстове,които предвиждат отпадане на хартията и изцяло машинен вот, и ги отчете като грешка, допусната в опит да се угоди на опозицията.

Данаил Кирилов-министър на правосъдието: Ние приехме искането в условията на бих казал, на политическо изнудване.

Вносителите на текста посочиха, че машинният вот е прекалено скъп и не е повишил интереса на избирателите към гласуване.

Освен това е трудно постижимо необходимите 6 000 машини да се подготвят за изключително кратко време преди балотажите за кметове.

Александър Иванов-ПГ на ГЕРБ: Аз смея да твърдя, че ние не трябва да оставяме тези избори на произвола, защото 12 000 секции средно по 7 души членове на СИК не трябва да стават заложници на щението на някой напук да има машинно гласуване.

ДПС опровергаха медийни публикации и заявиха, че няма да подкрепят законопроекта. От движението настояват да се въведе машинно броене на гласовете. БСП съзира умисъл в разигралия се сценарий с машините за гласуване на европейските избори.

Крум Зарков-ПГ на БСП за България: Особено цинично е да си направил всичко възможно, за да затрудниш употребата на машини и да използваш тези затруднения да ги отмениш.
Йордан Цонев -ПГ на ДПС: От 90-та година досега аз съм установил, че това е най-слабото звено на нашата избирателна система - броенето в СИК. Там освен некомпетентност се извършват и тежки манипулации на вота.

От ГЕРБ дадоха знак, че са готови на цялостен преглед на уредбата на машинното гласуване, но след местните избори наесен.

Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха

Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха

Правната комисия към парламента одобри на първо четене поправката в Изборния кодекс, която предвижда отпадане на машинното гласуване за предстоящите м...