НОВИНИ

След разпореждане на премиера: Проверяват аварийното водоснабдяване в Хасково

Проверка на изпълнението на допълнителното аварийно водоснабдяване на Хасково започва Министерството на регионалното развитие по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Заради завишени норми на уран, питейната вода в Хасково е забранена за пиене. През май 2017 г. правителството отпусна близо 2 милиона лева за строеж на нови кладенци, които ще гарантират здравето на хората и решаването на проблема с питейната вода.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
19:16, 24.01.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Изграждането на 8-те дублиращи кладенци трябва да решат проблема с качеството на питейната вода. 4 от тях са готови, останалите са пред завършване.

Диана Иванова, пресаташе на община Хасково: Не, няма забавяне, защото се оказа, че единият терен, през който трябва да мине единия водопровод, трябва да бъде правен ПУБ, там има едни законови срокове, които трябва да се спазят. Всичко това отнема време и не може да стане в исканите от нас бързи срокове.

Възложената от премиера Бойко Борисов проверка ще обхване всички аспекти на строителните дейности на обекта.

От общината са категорични, че няма от какво да се притесняват, защото са спазени всички законови разпоредби за възлагането на обществената поръчка по изграждането на кладенците и двата водопровода.

От ВиК Хасково информираха, че в началото на тази седмица 4-те готови кладенци вече са пуснати в експлоатация. Те се намират в Северната зона на града.

Тодор Марков, управител на ВиК Хасково: Водата е чиста, имаме вече около 35-40 л чиста вода, която се смесва с останалите водовземни съоръжения, горе в 30-те хиляди кубика. В момента 30 хиляди кубика е пълен, вода има достатъчно.

Цялостно, проблемът с наличието на уран във водата ще бъде решен, когато бъдат пуснати в експлоатация всички 8 дублиращи кладенци и двата водопровода. Тогава чистата вода ще се смеси със сегашната и по този начин количеството на уран ще влезе в нормите, увериха от водното дружество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият парламент ще гласува Преспанското споразумение утре
Гръцкият парламент ще гласува Преспанското споразумение утре
Дискусия "Възможна ли е Европа на първо място" се проведе в Дома на Европа
Дискусия "Възможна ли е Европа на първо място" се проведе в Дома на Европа