НОВИНИ

Прокуратурата проверява бивш търговец на медицински изделия след репортаж на БНТ

След разследване на "По света и у нас" прокуратурата започна проверка на една от най-известните неправителствени организации за хора с увреждания в България. В репортажи от края на януари БНТ разказа за редица некоректни практики на Сдружение "Национален център за социална рехабилитация" (НЦСР). В продължение на години, срещу хиляди левове държавна помощ, сдружението неколкократно е продавало инвалидни колички в окаяно състояние на хора с увреждания и им е извършвало некачествени ремонти.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
07:12, 24.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Инвалидни колички втора употреба, които се развалят на първия месец. Фиктивни или некачествени ремонти. Това са само част от нередностите, за които ни разказаха клиенти и бивш служител на НЦСР. В срок от 20 дни Столичната дирекция на вътрешните работи ще търси данни за образуване на досъдебно производство срещу шефовете на неправителствената организация.

Невена Зартова, зам.- районен прокурор и говорител на Софийска районна прокуратура: Наблюдаващият прокурор е дал указания да бъдат изискани документи от Агенцията за хората с увреждания, също от Агенцията за социално подпомагане, които следва да бъдат приложени към преписката. Указано е да бъдат снети обяснения от всички, които могат да кажат нещо по-случилото се, включително от служители на "Национален център за социална рехабилитация.

НЦСР не се занимава с медицински изделия от 2013 г., както потвърдиха председателят Пламен Захариев и бившият изпълнителен директор Мариана Велева. Въпреки това, хора с увреждания все още страдат заради неизправни колички, закупени от сдружението преди прекратяването на дейността му.

Тези клиенти на НЦСР са попаднали в капан, защото количките им не могат да издържат до края на десетгодишния експлоатационен срок. Едва след него те могат да кандидатстват отново за целева помощ от Агенцията за социално подпомагане, за да получат ново изделие.

НЦСР има дълга история в сферата на социалните услуги в България. Малко след регистрацията си през 1993 г. то получава статут на национална представителна организация за хора с увреждания. В продължение на години се финансира и чрез държавна субсидия, която през 2012 г. надвишава 300 000 лв. Финансови проблеми обаче го принуждават да затвори по-голяма част от центровете си в различни части на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сантиментална история за Иван Балабанов
"Сантиментална история" за Иван Балабанов
Ново предприятие в община Белица
Ново предприятие в община Белица