НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Агенцията по лекарствата със сигнал до ГДБОП

Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана търговия с медикаменти в интернет, след репортаж на "По света и у нас". Наша проверка показа, че обявите за продажба на инсулин са свалени, но в сайта продължават да се предлагат медикаменти, които се купуват само с рецепта от аптеката. Альоша Шаламанов с подробностите по темата.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:15, 23.09.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Продажбата на лекарства с рецепта в интернет е забранена. По сигналите за незаконно разпространение на лекарства в интернет работи отделът за киберпрестъпност на ГДБОП. В повечето случаи се оказва, че китайски търговци предлагат фалшиви медикаменти.

Явор Колев - н-к "Трансгранична организирана престъпност", ГДБОП: Особено лекарства, които касаят младите хора, които се занимават с фитнес. Лекарства, които са за полова стимулация. Някои от тях са забранени за продажба в България.
Явор Колев - началник 'Трансгранична организирана престъпност": Можем да попаднем на лекарство, което може да застраши сериозно живота и здравето ни. И от трета страна да ни бъдат откраднати лични данни, финансова информация. И да бъдат източени наши кредитни карти.

Сайтовете не са длъжни да контролират съдържанието на обявите, които публикуват потребителите им. Освен това при покупка на каквато и да е стока от физическо лице в интернет правата ни като потребители не са защитени.

Димитър Маграритов - председател на КЗП: Нормативната уредба , която регулира онлайн търговията обхваща по-скоро юридическите лица и търговците по смисъла на закона. Да, това може би все още е една празнота в правото- нещо, което предстои да бъде решено на регулаторна основа.

За това преди да купим стока от физическо лице в мрежата трябва да проучим офертата добре и да не плащаме предварително. Продажбите в интернет се следят от специално звено в НАП. То наблюдава куриерските фирми и има достъп до базите данни на платформите за електронна търговия и сайтовете за обяви.

Росен Бъчваров - мениджър "Комуникации", НАП: Ние сме фокусирали нашите усилия именно върху отделянето - много ясно разграничаване, къде физическите лица продават собствените си лични вещи и къде физически лица или компании извършват търговия в интернет - купуват вещи с цел да ги препродадат.

Във втория случай се дължат данъци. Затова са извършени ревизии и проверки на стотици физически лица. Установени са хора, с неплатени данъци за над 1 милион лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Звук и светлина на Царевец сложи финал на тържествата за Независимостта
„Звук и светлина" на Царевец сложи финал на тържествата за Независимостта
Техеран обвини страните от Залива за вчерашното нападение на военен парад в Иран
Техеран обвини страните от Залива за вчерашното нападение на военен парад в Иран