НОВИНИ

След съкращения на паралелки въвеждат едносменен режим в Пловдив

В 26 общински училища и 6 професионални гимназии в Пловдив от следващата учебна година ще бъде закрита по една паралелка. Това е първата стъпка от мерки, които трябва поетапно да доведат до обучение в едносменен режим. 9-годишният план за действие на община Пловдив обаче сериозно притесни някои директори, според които неизбежно ще се стигне до съкращаване на учители. Обмислят се и протести.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
11:53, 29.01.2019
Чете се за: 00:52 мин.
Още

В училище „Паисий Хилендарски" в Пловдив всички четири паралелки в горен курс са запълнени с максимален брой ученици. Въпреки това още от догодина те ще са с една по-малко. А в следващите 9 години ще трябва да се закрият и още паралелки.

Илия Къртев, директор на СУ „Паисий Хилендарски" - Пловдив: Осъществяването на едносменен режим означава съкращаването на 13-14 паралелки. Всяка година да отпада по една паралелка.

Засега потърпевши учители тук няма да има. Но в следващите години работата си могат да загубят около 30 педагози.

Илия Къртев, директор на СУ „Паисий Хилендарски" - Пловдив: Ще има пенсионери, които ще бъдат пенсионирани и няма да се получи този стрес. Но в продължение на 6-7 години една паралелка води до два норматива и половина.

Директорите на засегнатите училища вече са изпратили своите предложения за това как може да се учи на една смяна, без да се закриват паралелки.

Донка Щилянова, началник отдел "Образование" в Община Пловдив: Поискаха разширяване на базата, с пристрояване на нови пристройки, съвсем нови сгради, което разбира се е свързано с много средства, които общината няма. Затова философията на нашата програма е намалява и оптимизиране на тези училища.

От отдела по образование в общината вече са поискали средства за нови сгради от държавата. От там уточниха, че ако се стигне до съкращаване на учители, то те ще могат да се насочат към професионалните гимназии.

Донка Щилянова, началник отдел "Образование" в Община Пловдив: Закриването на паралелки в средни училища ще даде възможност за разкриване на паралелки в професионалните гимназии.

Мярката ще отговори и на политиката на образователното министерство за увеличаването на учениците в професионалните гимназии и техническите паралелки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След обилния сняг: Пет дни села край Банско и Разлог са без ток
След обилния сняг: Пет дни села край Банско и Разлог са без ток
Кризата във Венецуела покачи цената на петрола
Кризата във Венецуела покачи цената на петрола