COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

След случая "Олимпик" - има ли други дружества в тежко положение?

Ръководството на Комисията за финансов надзор не разполага с данни за случващото се на пазара на застрахователни услуги и не е получавало предупредителни сигнали от вече освободения зам.-председател на ведомството Ралица Агайн. Това се казва в разпространена до медиите позиция на регулатора. Междувременно от застрахователните компании предупреждават, че има риск за пазара на Гражданска отговорност заради недостига на средства, но също така уверяват, че секторът е проверяван непрекъснато и не трябва да се създава паника на пазара.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:06, 22.08.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

И Комисията за финансов надзор, и българските застрахователни компании уверяват, че застрахователният пазар е стабилен. За последните 18 месеца са правени три проверки от Комисията за финансов надзор на актвите на дружествата в сектора. Там, където е имало забележки, са направени предписания, за да бъдат остранени.

Всяка една от компаниите е длъжна да внася отчисления към Гаранционния фонд. Той изплаща обезщетения на хората в случай, че виновникът за дадена катастрофа не разполага с валидна застраховка "Гражданска отговорност". След това тези суми се търсят от причинителя на катастрофата.

;

Две са основните предизвикателства пред сектора у нас. Първото е високият брой катастрофи и загинали по пътищата. Второто е тълкувателното решение на Върховния касационен съд за обезщетение на близките на загиналите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

Най-сериозен е проблемът при застраховането на тежкотоварни автомобили - автобуси, камиони, влекачи и др. При тях броят на пътнотранспортните произшествия е много висок, а причинените щети са с много голяма стойност. Застрахователните премии не могат да ги покрият, което води и до изкривяване на пазара, защото се компенсира с поскъпване и на други видове застраховки.

Със сигурност претърпелите пътнотранспортни произшествия ще бъдат обезщетени за фалита на "Олимпик". За целта, българският Гаранционен фонд ще сключи споразумение с кипърското финансово министерство, за да ги изплати той. Това обаче може да стане най-рано през октомври.

Останалите хора, които имат да получават остатък от платените премии по "Гражданска отговорност" ще трябва да почакат, защото реално ще станат кредитори на фалиралата компания и най-вероятно българската държава ще избере адвокатска кантора, която да ги подпомогне при групов иск.

Топ 24
Най-четени
Загуби за автокъщите в Дупница заради коронавируса
Загуби за автокъщите в Дупница заради коронавируса
Куриоз: Как откраднато дубайско Ламборгини се появи по улиците на Варшава
Куриоз: Как откраднато дубайско "Ламборгини" се появи по улиците на Варшава