Напрежението в Близкия изток продължава да се покачва. В Багдад хиляди скандираха "Смърт на Америка" на траурната процесия за убития ирански генерал. Протести и запалени американски знамена имаше и в Газа. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че той е наредил атаката срещу генерал Касем Сюлеймани, като целта била "да се спре войната, а не започване на нова". От иранското посолство в България определиха атаката като "най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион". В съобщението се посочва, че отговорността за всички последици ще бъде върху САЩ.

Тръмп за Солеймани: Действахме, за да предотвратим война

Тръмп за Солеймани: Действахме, за да предотвратим война

Противоречива информация за нов въздушен удар в Ирак, часове след ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани. Иракската държавна телевизия съоб...

Заклеймяван от едни и боготворен от други. Заради смъртта на генерал Сюлеймани днес по улиците на Багдад отекваха гневни закани.

Със "Смърт на Америка" и "Отмъщение!" - иракските му привърженици се простиха с него. В шествието се включиха иракският премиер и много шиитски духовници.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Той е подготвял атаки срещу американци, но сега сме сигурни, че е сложен край на неговите зверства. Беше сложен край за добро.

Иран е в тридневен траур заради смъртта на Сюлеймани.

Хасан Рохани, президент на Иран: Американците мислеха, че ще си спестят проблеми, ако той бъде убит. Направиха грешка. Това е стратегическа грешка. Ще осъзнаят, че им предстоят по-трудни дни.

Техеран вече определи наследник на генерала. Начело на бригадите Кудс застава Есмаил Каани. Издадена е и първата му задача - "Да отмъсти за Сюлеймани".

Али Голинам, студент в Техеран: Не знам точно какъв трябва да е отговорът, но какъв то и да е, трябва да е пропорционален.

"Кибер война" е най-спряганата версия за отмъщението на Иран. В списъка с вероятни мишени влизат болници, банки, електрически централи. Вашингтон и Техеран отдавна водят ожесточени хакерски битки.

Втори възможен сценарий е "информационна война" през социалните мрежи. През изминалите години Фейсбук и Туитър закриха хиляди акаунти от Иран. Веднага след убийството на генерала са били засечени стотици неверни информации. Най-споделяната фалшива новина е за атака срещу американска база в Ирак с видео от други атентати.

Не е изключено Иран да се опита да използва ядрената заплаха. Според експерти, обаче, този вариант е малко вероятен.

Нейсан Рафати, анализатор от Международната кризисна група: Най-вероятно Иран ще разиграе "картата с отмъщението" в региона. Може да се насочи към места, където има съюзници - например Ирак, възможно е също в Йемен, Афганистан, Сирия, Ливан.

След ликвидирането на иранския генерал Съединените щати обявиха, че изпращат още 3 000 войници в Близкия изток. Заради напрежението в региона НАТО спира обучителните мисии в Ирак.

От Ирак тленните останки на иранския генерал ще бъдат пренесени в родината му. Погребението на Сюлеймани ще бъде във вторник.

НАТО прекратява тренировъчните мисии в Ирак

НАТО прекратява тренировъчните мисии в Ирак

НАТО прекратява тренировъчните мисии в Ирак, съобщи говорител на Организацията пред АФП.