НОВИНИ

След среща Путин - Ердоган: Русия и Турция задълбочават сътрудничеството си

Реализирането на сделката за доставка на руски зенитно-ракетни комплекси "Триумф" за Турция е приоритет и за Москва, и за Анкара. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, който прие днес в Кремъл турския си колега Реджеп Ердоган. Двамата предприеха стъпки към мащабно увеличаване на обема на двустранната търговия.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:52, 08.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Путин прие Ердоган за трети път тази година и днес в Кремъл двамата отново демонстрираха голяма воля за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Владимир Путин, президент на Русия: Договорихме се и по-нататък да укрепваме двустранното сътрудничество в духа на многоплановото партньорство.

Акцент на тази среща беше поставен върху търговията. Путин отбеляза, че стокообменът се е увеличил през миналата година с 16% до 25 милиарда долара, а Ердоган на скок до 100 милиарда - чрез премахване на оставащите ограничения в търговията и преминаване към сделки в рубли и лири.

"Стратегическо" - така двамата президенти определиха енергийното партньорство.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Поставихме основите на АЕЦ "Аккую" и завършихме морската част на газопровода "Турски поток".

За "Аккую" Путин отбеляза, че Анкара трябва да привлече още вътрешни инвеститори, за да стане готова централата през 2023-а - за 100-годишнината на Турската република.

Руският президент нарече като приоритетна предстоящата доставка на комплексите С-400 за Турция, срещу което, начело със САЩ, остро възразяват съюзниците на Турция в НАТО.

Владимир Путин, президент на Русия: На дневен ред има и други перспективни проекти, свързани с доставка на модерна руска продукция с военно предназначение.

Ситуацията в Сирия също е била тема на срещата в Москва. Ердоган заяви, че турската армия е готова за нова военна операция там. А Путин посочи, че продължават усилията за постигане на вътрешнополитически изход от кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е готова да реагира при миграционна вълна
България е готова да реагира при миграционна вълна
Вандал счупи стъклото на входната врата на Община Русе
Вандал счупи стъклото на входната врата на Община Русе