НОВИНИ

След срещата 16+1: Коментар на Тома Биков в "Още от деня"

Форматът 16 +1, който събира 16-те източно европейски държави членки на ЕС и Китай, се провежда от няколко години, не е инцидентно случил се и със сигурност не е някакво пристигане на Дядо Коледа. Това заяви в студиото на "Още от деня" депутатът от ГЕРБ Тома Биков. По думите му ангажиментът на Китай е за търговско партньорство не само с България и с останалите 15 страни членки на формата, а и с целия ЕС. Биков смята, че фактът, че срещата се проведе в София, означава че са направени стъпки, за да се опитаме да се възползваме от ситуацията, в която Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 09.07.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Европейският съюз и Китай имат немалки търговски отношения и това, че България успя да спечели домакинството на този формат, ще има полза, категоричен е Биков.

По думите Китай не е длъжен да дава каквото и да е на България, но има интерес от това да инвестира в определени сектори, както и да установява все по-добри търговски отношения с държави-членки на ЕС.

Тома Биков: Мисля, че самият факт, че срещата се проведе в София, означава че са направени стъпки за да се опитаме да се възползваме от ситуацията, в която Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС. Акцентирам върху ЕС, защото възможността да защитаваме националния си интерес в подобни формати се дължи главно на това, че сме членове на ЕС. Да бъдем равнопоставени с държави като Китай и е една от най-големите икономики в света. Това се дължи на нашето членство в ЕС и НАТО и е още едно потвърждение за нашата единствена възможна геополитическа ориентация в този момент.

На въпрос дали няма да се окаже, че Китай ни използва, за да прокара свои интереси в Европа, Биков заяви, че в тези отношения има основно интереси.

Тома Биков: Когато тези интереси се съчетаят, когато съвпаднат, тогава всички са доволни. Ние се опитваме като държава да съчетаем нашия интерес с този на ЕС и оттам с интереса на Китай. Така се прави бизнес. Бизнес не се прави със симпатия. Иначе ние сме си много симпатични с китайския народ, ние първи сме признали Китай все пак като държава. Но всички тези неща са напълно безсмислени за говорене, ако не се постави ясен интерес. Китай от една страна, ние от друга. Мисля, че това беше една много силна крачка в посока на българския национален интерес и показва, че сегашното управление не е индуктриниран, в която и да било икономическа посока или идеология. То иска да има добри отношения с всички от позицията на страна член на ЕС

По отношение на евентуалните рискове от страна на Русия и Китай Биков заяви, че трябва да се разделят двете неща - от едната страна е сигурността, от другата страна са търговските отношения. "Разбира се, че без да сме подсигурили на сто процента нашата сигурност, ние не можем да бъдем равностоен партньор в едни търговски отношения. Сигурността си е сигурност, търговията си е търговия. Така процедират всички сериозни държави, които имат също своите отбранителни стратегии", заяви Биков.

Депутатът коментира и новото назначение на Лиляна Павлова, която ще поеме центъра за партньорство с Китай.

Биков каза, че по време на Европредседателството тя е показала, че е човек, който се справя с много задачи. Назначаването и е с цел да не си останем само с обещанията, а да се предприемат стъпки за една постоянна и ритмична работа в тази посока.


Вижте целия разговор с Тома Биков във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете на българин с двойно гражданство е сред загиналите в катастрофата в Турция
Дете на българин с двойно гражданство е сред загиналите в катастрофата в Турция
Нов вид измами в Дупница: Събират пари за асфалтиране на път
Нов вид измами в Дупница: Събират пари за асфалтиране на път