НОВИНИ

След срещата Борисов-Тръмп: Визи, енергетика, евентуално посещение

Американските визи за българи може да отпаднат. Това обяви премиерът Бойко Борисов след двучасовата си среща с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Двамата лидери говориха за АЕЦ "Белене", газовите коридори през България, военната модернизация и сигурността в Черно море. Борисов и Тръмп подписаха двустранен Рамков документ за стратегическо сътрудничество. За още акценти от срещата - вижте от специалните пратеници на БНТ във Вашингтон Александър Марков и Илия Иванов.

Александър Марков
от Александър Марков
06:22, 26.11.2019 (обновена)
Чете се за: 03:18 мин.
У нас

Срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп продължи два часа. Американският президент обяви, че България е страхотен съюзник на САЩ.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Може да дойда в България. Може да стане. Ако Вашият премиер ме покани. А аз мисля, че сега ще ме покани.

Тръмп остана впечатлен, че България ще достигне 3% от БВП разходи за отбрана и обеща: ако бъде поканен, да помисли дали да посети България.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Мисля, че ще имаме много ползотворна среща. Те поръчаха Ф-16. Купуват доста военна техника от САЩ. Най-добрата техника в света. Нямам търпение да се срещнем на четири очи.
Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Ние тази годна достигнахме 3% от БВП за отбрана.
Доналд Тръмп: Много добре, кажете го на Германия. Имаме много добри отношения с България, много силни отношения, страхотен народ. Имаме добро приятелство. Има много българи, които работят и живеят тук. Ще говорим за визовата програма по настояване на Вашия премиер.

След срещата българският премиер Бойко Борисов обяви, че Доналд Тръмп най-вероятно ще посети България и ще говорят за отпадане на визите за български граждани.

;
Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Убеден съм, че визите ще паднат, убеден съм, не само защото много сме направили по темата, но с Канада отпадането на визовия режим е много ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест. Той каза, че ще бъде смел. Той самият пред Вас каза, че се работи, а сега, тръгвайки си, ми каза - обещавам да работя много активно и много скоро да ти дам отговор кога.

Двамата са обсъдили и енергетиката. Тръмп и Борисов ще работят за това България да бъде енергиен и газов разпределителен център на Балканите.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Изключително е доволен и това в писмения документ, който ще излезе след малко, България е стратегически газов хъб, на който да има възможност съседните ни страни да си направят реални диверсификации. Това означава, че Балкански поток, интерконекторът с Гърция, посоката юг-север, досега беше изток-запад, изток-западът си остава чрез Балкански поток, юг-север сега изграждаме с интреконекторите и България, в документите ще прочетете, е потвърдена за стратегически газов хъб.

Сред дискутираните теми бяха и АЕЦ Белене.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Отделихме около 15 минути. Защото досега, знаете, една тежка администрация, каквато е в Щатите, Белене е руска централа, което не отговаря на истината. В момента Белене е 100% българска централа със 100% собственост върху реакторите от страна на България. Къде е руската централа тук? Контурите са на бившата "Арева", сега "Фраматом", на немски компании, реална възможност има турбината да бъде на "Дженеръл Електрик", което вдига и мощността от 1000 на 1200. Това е един разкошен проект. Освен това ние за Козлодуй ще имаме след 10 години много площадки. Аз му казах - не мога да правя нов американски реактор, а два чисто нови 3 плюс да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни. Това не може да стане. Но той е бизнесмен и веднага схвана за какво става въпрос и че това е един много добър проект. Така че всички, които си мислеха, че идваме тук да ни кажат не-не-не, купувайте оръжия, точно обратното се получи.

Борисов и Тръмп са говорили и за сигурността в Черно море, като в Съвместното изявление двамата лидери посочват, че ще засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по Източния фланг на НАТО, включително и Черно море.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Черно море е сигурно и, както винаги съм казвал, че в координационния център, трябва да правите голяма разлика между център, флотилия и база. Винаги съм казвал - учения колкото може повече, за да може възпиращата ни мощ да бъде ясна за всички. Координационният център означава, например Щабът на командването е в Румъния, координационният център е във Варна, това са логистичните бази. Така че Черно море си е сигурно и се надявам нашите хубави курорти, голф клубове, които да посетим заедно с президента Тръмп, Пенс ще дойде вицепрезидентът със сигурност, а ако всичко му е наред на президента Тръмп, аз мисля, че ще дойде в България, защото ние се очертаваме не само като най-стабилна, най-сигурна, най-балансирана между всичките ни съседи.

Доналд Тръмп и екипът му са похвалили България и за покупката на новите изтребители Ф-16. Двете страни ще продължат и задълбочат сътрудничеството си в сферата на отбраната.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Самолетите Ф-16 всички считат, че са най-добрите, безспорно и ние така, съвместно работим по много летища, за да могат да станат приложими за тях. Знаят и благодарят. Президентът окуражи много военните за съвместно производство в бронетанковата техника, "Авионамс" беше много добре подготвен за ремонтите на НАТО-вските хеликоптери.

Лидерите са говорили и за руското влияние на Балканите. САЩ подкрепят борбата на България срещу зловредните влияния и защитата на суверенитета й.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Ние нито веднъж не повдигнахме с президента Тръмп дума срещу трета държава, която и да е тя. Ако някой шпионства, ние си залавяме и си отдаваме срок по най-бързия начин да си замине. Ние работим за просперитета вече на България. Когато има зловредно влияние, българските служби, прокуратура показаха, че действат мигновено. Не можах да му обясня, как след като прокуратурата и МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, как български съдия го е пуснал да отиде да вземе орден от Путин. Това беше един от въпросите - как може да бъде пуснат, след като има повдигнато обвинение? И аз му казах за службите и МВР отговарям аз и те са си свършили работата.

САЩ са впечатлени и от борбата с контрабандата, водена от България. Поеха ангажимент да водят редовен стратегически диалог и през 2020 г. и след това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Членовете на СЕМ не стигнаха до решение за нов председател на медийния регулатор
Членовете на СЕМ не стигнаха до решение за нов председател на медийния регулатор
12:03, 25.04.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
11:59, 25.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
11:41, 25.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
11:19, 25.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
11:14, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Блокада в София: Започна протестът на енергетици и миньори
Блокада в София: Започна протестът на енергетици и миньори
10:56, 25.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
ВМЗ - Сопот постигна рекордни приходи от 828 млн. лв.
ВМЗ - Сопот постигна рекордни приходи от 828 млн. лв.
10:46, 25.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Бургаският зоопарк се похвали с бейби бум (СНИМКИ)
Бургаският зоопарк се похвали с бейби бум (СНИМКИ)
10:45, 25.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Какво ще бъде времето на Великден и Гергьовден?
Какво ще бъде времето на Великден и Гергьовден?
09:56, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
НА ЖИВО: Парламентът събра кворум, ще се гласува ли оставката на председателя на НС?
НА ЖИВО: Парламентът събра кворум, ще се гласува ли оставката на председателя на НС?
09:47, 25.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
СЕМ избира нов председател, мандатът на Соня Момчилова изтече
СЕМ избира нов председател, мандатът на Соня Момчилова изтече
09:31, 25.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
ЦИК: В понеделник ще станат ясни предварителните избирателни списъци
ЦИК: В понеделник ще станат ясни предварителните избирателни списъци
08:53, 25.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Продължава разследването на инцидента в оръжейния завод Арсенал
Продължава разследването на инцидента в оръжейния завод "Арсенал"
Силно земетресение в Албания,  усетено и у нас
Силно земетресение в Албания, усетено и у нас