НОВИНИ

След срещата между Шулц и Йълдъръм

Отново без напредък остават разминаванията по въпроса за отмяната на визите за турски граждани - едно от ключовите искания на Анкара, за да изпълнява споразумението за бежанците.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:19, 01.09.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
срещата шулц йълдъръм

Това стана ясно след днешната срещна на председателя на Европейския парламент - Мартин Шулц и турския премиер Бинали Йълдъръм. ЕС настоява Турция да промени антитерористичния си закон, който в момента според Брюксел е твърде строг. От Анкара обаче настояват, че към този момент това не е възможно, а също така и че не би трябвало да има връзка с въпроса за визите. Анкара обаче за пореден път предупреждава, че ако обещаното отпадане на визовия режим не стане факт, е много вероятно да спрат да изпълняват договорките от споразумението. Това беше и първа високопоставена визита на европейски лидер в Турция, след опита за преврат от 15-и юли. Мартин Шулц заяви, че е провел задълбочени разговори с президента Ердоган и премиера Йълдъръм, но и че между Анкара и Брюксел продължава да има много неизяснени въпроси.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: "Турция се бори с тероризма на няколко фронта. Тук става дума не само за сигурността на нашата държава, но и за тази на цяла Европа. Ако променим антитерористичния закон, така както се иска от нас, само ще направим заплахата още по-голяма. Колкото до бежанската криза - това е един много сериозен проблем и обсъждаме вариантите, с които да попречим той да се превърне в общоевропейски проблем".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителни патрули ще следят за спазването на пътните правила
Допълнителни патрули ще следят за спазването на пътните правила
Огромни опашки на ГКПП Дунав мост
Огромни опашки на ГКПП "Дунав мост"